Tomio Okamura

Práce je dost

19. 04. 2012 12:29:57
Tuhle jsem projížděl jedním městem na Svitavsku. U přechodu stáli dva lidé v reflexních vestách. V první chvíli jsem myslel, že to jsou policisté, ale na druhý pohled - podle zježených vlasů a vousů se jevili jak bezdomovci. V ruce měli červené stopky. Zřejmě měli hlídat přechody u škol a zastavovat auta když přechází děti. Jenže právě v okamžiku, kdy mi právě ty děti skočili málem před auto, tito lidé na sebe něco přes silnici pokřikovali a dětem se ani za mák nevěnovali.

Znám to z Prahy - v Dejvicích občas ulicí projde tlupa v reflexních vestách a s košťaty a symbolicky před sebou metou několik papírků. Když jsem mládencům ukázal na chodníku obrovský exkrement od psa, ohrnuli nos, že tohle "nedělají". Na psí exkrementy je prý speciální vysavač. No potěš pámbů, protože psích exkrementů je v Dejvicích na každém rohu dvanáct do tuctu. Nezaměstnaní takto vykonávají veřejné práce. Města pro ně nemají údajně jinou práci.

Co je tohle za hloupost? Chcete mi říct, že tu není práce? Možná nejsou peníze, ale práce? Té je kolem nás taková fůra, že ji nikdy pořádně neutáhneme. A tou prací nemyslím ani postávání u silnice ani šmudlání košťaty.

V prvé řadě je třeba začít práci hledat a když to neumí nezaměstnaný, musí se holt snažit úřad práce. V každém městě, v každé obci je každý den spousta práce - a nejsou na ni lidé. Tu někdo potřebuje vykopat výkop, tu jiný potřebuje pohlídat dítě, tu v hospodě onemocní kuchař nebo servírka. Nebo potřebujete odvézt bojler na chalupu a zoufale sháníte šoféra, co by tam jel místo vás. Co brání tomu, aby člověk, který potřebuje výpomoc, zavolal nebo napsal na pracovní úřad a řekl: potřebuji udělat to či ono za tolik peněz. A úřad práci zadá vhodnému uchazeči o zaměstnání jako krátkodobou brigádu. S tím, že peníze za práci si nechá nezaměstnaný, ale o tuto částku méně mu vyplatí stát.

Samozřejmě musí jít o krátkodobou práci, aby zaměstnavatelé takto nenahrazovali trvalá pracovní místa. To znamená, že firma či živnostník může takto zaměstnat člověk pouze několik dní v měsíci. Třeba týden s tím, že do roka by celkový součet nesměl překročit nějaký limit. A také s tím, že odměna za práci by měla odpovídat skutečnému platu za tuto činnost. Cílem totiž není najít novou levnější pracovní sílu, ale skutečně nahradit krátkodobé výpadky. Spokojený může být zaměstnavatel, protože se udělá práce. Koneckonců každý z nás občas potřebujeme zoufale nějakou výpomoc - v domě, na zahradě, při stěhování atd.. A každý víme, jak se občas velmi těžko hledá člověk, který nám pomohl. Stát ušetří něco na výplatě dávek a nezaměstnaný udělá užitečnou práci, při které jednak může získat praxi, anebo dokonce když se osvědčí nové trvalé zaměstnání. A co je nejdůležitější - nebudeme plýtvat lidmi jako dnes.

Té práce tu přeci je víc než dost.

Autor: Tomio Okamura | karma: 48.06 | přečteno: 151647 ×
Poslední články autora