Tomio Okamura

Vánoční projev

24. 12. 2015 9:00:00
Drazí přátelé, krásný sváteční den, dovolte mi popřát Vám všem co nejkrásnější svátky, přeji Vám, abyste ve svém okolí, ve své rodině a přátelích našli co nejvíce lásky a radosti.

Aniž bychom si to moc uvědomovali, Vánoce jsou pro věřící i nevěřící hlavně svátkem rodiny. Je to čas, kdy si celá rodina najde čas na sebe a na to udělat pro sebe navzájem něco hezkého.

Vánoce jsou svátek křesťanský, ovšem ani ateistu nemusí křesťanství děsit - ve své prapodstatě je základním principem a poselstvím křesťanství milosrdenství. O Vánocích slavíme narození Krista, který přišel zrušit Starou smlouvu - tedy po našem biblický Starý zákon, obsahující často tvrdé a nesmiřitelné příkazy a přináší poselství nové - moderní. Hlásá toleranci k nepřátelům a nevěřícím, lásku k bližnímu svému a krom jiného slovy „co je Božího, dej Bohu, co je císařovo, císaři“ i moderní pojetí odluky církve od státu.

Toto poselství se stalo prazákladem pro naše dnešní pojetí lidských práv a občanských svobod. To je to, co nás, tedy evropskou civilizaci, odlišuje od mnohých ostatních kultur.

Přes halasné řeči o svobodách a právech na samotnou podstatu křesťanství a našeho evropanství ale zapomínáme. Zapomínáme na to, že to nejdůležitější je láska a milosrdenství. Je to rodina, kterou jsou nejen naši nejbližší, ale i naši sousedé, náš národ, celá Evropa i ostatní svět.

V honbě za penězi, pohodlím a kariérou přestáváme vnímat své okolí, svou rodinu a paradoxně díky tomu chudneme. Chudneme jako národ, protože nemáme děti, které by se o nás ve stáří postaraly, chudneme jako civilizace, protože nebudeme mít syny, kteří by nás ochránili, chudneme jako kultura, protože jednoho dne nebude nikdo, kdo by naše tradice předal dál.

K přežití národa jsou třeba děti, a když rezignujeme na rodinu, pak nás nezachrání ani Evropská pohraniční stráž ani našich 14 gripenů.

Budu asi hodně přízemní, ale z celého srdce přeji nám všem co nejvíce dětí a našim dětem také hodně dětí a k nim co nejvíc radosti a lásky.

Jsem pyšný na český a moravský národ, protože je to již po několik století ostrov klidu a tolerance, alespoň v porovnání s okolním světem. Je to i tím, že našim národům je bližší tolerance před nenávistí.

Média se nám snaží vnutit názor, že jsme xenofobní nebo rasističtí. Opak je pravdou - asi nikoho z Vás nepohoršuje vietnamský prodavač nebo míšenec Okamura.

Drazí přátelé, jsme zatím ostrůvkem míru a pokoje a přejme si z celého srdce, aby tomu tak bylo i další roky.

Přejme si, ať české země zůstanou české, moravské, slezské - ne proto, že bychom neměli rádi druhé, ale právě proto, abychom se tu mohli mít všichni rádi v bezpečí a bez násilí i nadále.

Přeji Vám všem na závěr ještě jednou krásné svátky a co nejvíce lásky, radosti a štěstí.

Autor: Tomio Okamura | karma: 35.35 | přečteno: 1012 ×
Poslední články autora