Tomio Okamura

Boj o Českou televizi

30. 08. 2011 8:32:00
Rada České televize bude vybírat nového generálního ředitele. Tahle volba zaslouží velkou pozornost. Česká televize je nejsilnější médium, kterým může stát ovlivňovat veřejné dění. Největší problém je, že si veřejnost, média ani politici vůbec neuvědomují, co je ČT vlastně za problém. Stručně řečeno, dnešní ČT je kvalitativně i morálně na nejnižší úrovni za posledních dvacet let. Čest výjimkám, které bezesporu existují.

Stojíme před možností vše změnit

Musíme to vzít vážně. Ne kvůli hospodaření a svým způsobem ani kvůli televizi samotné. V dnešní době je televize tím, kdo může, měla by a musí pomoci měnit naše myšlení, naši práci a naši zemi k lepšímu. Hlavním úkolem budoucího ředitele není udržet vyrovnaný rozpočet, ten u takhle financovaných institucí musí být přece samozřejmostí a nikoliv vnímán jako nějaká dovednost! Hlavním úkolem není ani, tam ubrat komerčních pořadů a tam zas přidat pořady pro děti. To zásadní je, mít vizi a dát veřejnoprávnímu vysílání nějaký smysl, dát televizi svého ducha. Jediný smysl proč máme veřejnoprávní televizi, je nést ona veřejnoprávní témata. Být duchem, který pozvedá slabé a nese morálku silným. Televize se musí stát tím, čím byla obrozencům literatura a v první republice film. Nástrojem šíření těch nejdůležitějších hodnot, bez kterých naše republika ani národ a národnosti nepřežijí. Když chceme důchody, tak musíme mít děti a ty děti musí být pracovité a solidární. Jestliže nechceme korupci, musíme děti i dospělé vést k tomu, že ne krádež, ale práce se vyplácí. Česká televize musí propagovat hodnoty, které se jeví triviálně, ale bez kterých se ve společnosti nedá dobře žít – pracovitost, slušnost, poctivost, solidarita. V jedné recenzi mojí nové knihy Umění vládnout jsem byl kritizovaný, že hlásám omšelá klišé. Ano - tady je ten problém - musíme pracovat na tom, aby poctivá práce nebo poctivost nebylo omšelé klišé, ale každodenní banalita. Na problémy dneška neexistuje zázračný, unikátní recept. Na rozkrádání, lajdáctví, podvody, špatnou ekonomiku ale přeci jen nějaký lék máme - změnit myšlení nás starých, i těch, co tuhle zemi povedou po nás. Žádný zákon nezabrání krádežím a podvodům, když z našich dětí vyrostou zloději. Jediný lék je udělat maximum, aby se tak nestalo.

Před několika týdny jsem se rozhodl veřejně podpořit kandidaturu bývalého ředitele televize Nova Petra Dvořáka. V daném okamžiku to byl skutečně ten nejlepší kandidát. Česká televize potřebuje člověka zvenčí, nesvázaného vnitřními vztahy, který bude mít vůli i odvahu říznout do živého masa. A také člověka, který je natolik vyzrálý a úspěšný, že velkou funkci unese, že se z něj nestane jen pohlouplý zbohatlík, ověšený drahými hodinkami, auty a motorkami jako z pana Janečka. Musím ale říct, že potají jsem doufal, že o post ředitele se přihlásí ještě nějaký vhodný člověk. Minulý týden, na poslední chvíli, se tak stalo. Televizní producent Fero Fenič podlehl tlaku svého okolí a přihlásil se do veřejného řízení.

Fero Fenič je z kandidátů jediný, kdo krom samozřejmé manažerské erudice, je také výborný tvůrce. Je to člověk, který televizi může dát onoho ducha - tu hodnotovou nadstavbu, kterou Česká televize nemá, a kterou ji nedá žádný sebelepší manažer. Krom schopného manažera potřebuje televize také tvůrčího génia. Pravda - onoho génia nemá ani slovenská, maďarská nebo polská televize. Má ho ale třeba stále proklamovaná BBC. Ten rozdíl není ve financování ani v řízení. Je právě v tom tvůrčím géniu. Filmy, pořady, které točí česká či jiná regionální televize, nemají takový přesah, aby se daly úspěšně vysílat mimo hranice své země. V případě BBC je to naopak. Prakticky každý její výtvor má celosvětový dosah. A nejde primárně jen o nějaké dokumenty - BBC točí sitcomy, filmy, seriály. Vím minimálně o několika projektech s celosvětovým potenciálem, které ČT zamítla. Důvod lze jen odhadovat - malost, závist, neschopnost. To, co nám a televizi pan Fenič může dát - je onen světový přesah, je to velkorysost a talent přitahovat talenty. Fenič není jen producent a tvůrce dokumentů, ale umí zábavu, která poučí a poučení umí podat tak, že nenudí. Byl to on, kdo pro televizi "objevil“ genia pana Čtvrtníčka (Alles Gutte). Jeho Cestománie změnila pojetí cestopisných reportáží - dnes všechny pořady jsou slabými kopiemi Feničovy Cestománie, kterou mimochodem ČT odmítla a nahradila ji nepovedenými plagiáty, což je dnes zásadní problém ČT - úspěšné pořady v lepším případě buď kupuje nebo nápady krade, a co je nejhorší, ukradené geniální nápady ani nedokáže realizovat tak , aby z nich nebyly jen trosky (nejen falešná „Cestománie“, ale třeba ukradená Futurama). Cyklus GEN mapující české osobnosti je projekt, který bohužel nemá nejen obdobu, ale ani pokračování.

Pokud jde o tolik vychvalované zpravodajství ČT, mám osobní neblahé zkušenosti s cenzurou. Z čistě osobních důvodů tzn. nechuti k naší Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) je v reportážích České televize naše asociace úmyslně vymazávaná z dokonce už natvořených materiálů. Dám jeden příklad z posledního měsíce. Je absurdní když naše AČCKA léta jako jediná iniciuje jednání s Českou národní bankou o podvodných směnárnách, připraví společně novelu zákona a v následné reportáži o řešení není o nás ani zmínka, přestože reportéři reportáž s námi natočili. Vedení pražského zpravodajství natočenou reportáž vystříhá tak, abychom zmizeli. Ostatně umění střihu ovládají v ČT dokonale a naše asociace není určitě jedinou obětí nevraživosti několika "mocných". A to vše za naše koncesionářské poplatky, které všichni musíme televizi platit. Tady už nejde o neobjektivitu, ale leckdy o účelové manipulace s fakty. Koneckonců třeba pan Čunek a další vědí své. Kolikrát asi ČT informovala o tom, že Topolánkova firma si půjčila u třech bank po sobě a ani jeden dluh celý nesplatila a vždy ho za Topolánka spláceli daňoví poplatníci? Kolikrát asi ČT informovala a diskutovala o Hučínově kauze? Kolik otázek položil Václav Moravec odpovědným? Lehká odpověď. Ani jednu. Mnohé věci se na obrazovce ani neobjeví, protože se zřejmě objevit ani nemají. Pochopitelně, kluci co má exministr vnitra pan Ivan Langer na mobilu, přece nepůjdou proti své partě. Ve veřejnoprávní televizi je toto všechno ale naprosto skandální zneužití pravomocí vedoucích pracovníků.

Pokud lobuju za nejlepšího možného kandidáta tak důvod je velmi prozaický a pragmatický. Jde mi o můj osobní prospěch. Ano. Nechci, aby tady někdo zneužíval televizi placenou z veřejných peněz pro manipulaci veřejným míněním. Chci, aby veřejnoprávní televize sloužila veřejnoprávním zájmům. Chci, abych se nejen já televize nemusel bát. Chci naopak, aby tu byla vždy připravena pomoci dobré věci.

Ale vraťme se k personáliím. Při vší úctě ke všem třiceti kandidátům s plnou vážností prohlašuju, že ani jeden se podle mého názoru bohužel neblíží kvalitám pana Feniče. Pokud jde o řízení firmy, pak stejnou důvěru má u mě ještě pan Dvořák.

Prosím všechny odpovědné, aby se neohlíželi napravo ani nalevo, a při svém rozhodování vzali v úvahu, že televize může být i víc než bedna k níž se po večeři svalíme usnout. Je to velemocný nástroj, který ovlivňuje myšlení a chování každého z nás. Nástroj z nejmocnějších. Do ruk by ho proto neměl dostat sebelepší přítel stranických přátel, ale ten nejlepší z nejlepších.

Fenič nemá pravda žádnou politickou podporu. Politikům se naopak vyhýbá. Je to jeho největší zdánlivé mínus. Přátelé politici! Tohle vemte naopak jako jeho největší plus! Věřte, že byť není Váš ani Langerův ani Tvrdíkův přítel, je natolik čestný a poctivý, že nebude ani váš zavilý nepřítel. Politika potřebuje médium, které bude skutečně korektní. Které bude korektivem vůči bulváru a komerčním médiím. Věřte, že to je právě ta největší deviza člověka nespojeného s konkrétní politickou lobby. Pokud má být televize nositelem myšlenek, jako je slušnost, pracovitost, poctivost, pak také její šéf by měl být nezpochybnitelně poctivý, slušný a pracovitý. V případě České televize by stálo za to, aby to byl i člověk skutečně talentovaný. Z pohledu dneška – tedy jak jsou rozdané karty politickou lobby - je pravda, že pan Fenič je beznadějný outsider.

Vážení občané, vážení radní, vážení politici, prosím, zamyslete se nad výše uvedeným. A pokud uznáte, že má smysl vybrat toho, kdo veřejnoprávní televizi dá nejvíc, pak dejte hlas panu Feničovi.

PS: Pana Feniče jsem v životě osobně nepotkal, nikdy jsem s ním nemluvil, ani si s ním nepsal. A vím, že teď riskuji už definitivní "stopku" na ČT. Jenže nejde jinak. Slušní a talentovaní by měli už jednou dostat šanci. A jsem si taky vědom, že v ČT spousta slušných lidí stále pracuje.

Autor: Tomio Okamura | karma: 47.59 | přečteno: 128435 ×
Poslední články autora