Tomio Okamura

Pražákům je hej. A co venkov?

22. 09. 2011 8:31:00
Pražští politici nyní usilovně bojují o dvě miliardy, kterých by se měli vzdát ve prospěch menších měst a obcí. Projednává se totiž novela zákona o rozpočtovém určení daní, která zásadně ovlivní rozpočty všech menších měst a obcí v naší zemi. I premiér Nečas vyšel včera před demonstrující starosty, aby pražské miliardy obhájil. Podpora pražské ODS je pro něj víc, než podpora správné věci. Víc než slovo dané Petru Gazdíkovi a jeho Hnutí starostů, že rozdíl v daňové dotaci mezi "posledním venkovanem" a Pražákem bude maximálně trojnásobný. No nic, slovo dělá chlapa a na chlapa v premiérském křesle si holt ještě počkáme.

Na co ty milirady?

V prvé řadě si nalejme čistého vína. Naše stověžatá matička Praha už dávno ztratila jakýkoli morální nárok na tak extrémně vysoké příjmy. Pokud Praze budou ony dvě miliardy skutečně chybět, stačí odpustit si naprosto zbytečné cyklostezky, kdy pár set metrů stojí stamiliony, víc než dálnice. Může si odpustit dotace na komerční pseudofarmářské trhy, kde je skutečného farmářského zboží pomálu, může si odpustit extrémně předražené a naprosto zbytečné projekty jako Opencard nebo si může odpustit předražené tunely jako je Blanka. Komu vadil Kaplického blob, ať se dnes jde podívat na zdevastovanou Letnou s torzem šestiproudovky a "matkou" tunelů za 90 miliard. Vize budoucího betonovo-asfaltového megamonstra je určitě příjemná. Minimálně pro všechny po lobotomii mozku. Obyvatelé Letné jsou zděšení. Tahle varianta byla o několik desítek miliard dražší než navrhovaný velký obchvat Prahy. I proto dostala dražší verze přednost - každá miliarda z veřejného rozpočtu navíc je dobrá. Pro stavební firmy, lobbisty i magistrátní politiky a úředníky. Praha je krásné město, je pro nás opravdu stověžatou matičkou. Jenže pokud Praha chce další rozvoj nesmí zapomínat na regiony.

Praha by měla regiony podporovat

Když jsme připravovali pro Prahu návrh koncepce pro cestovní ruch, tak jeden z hlavních námi navrhovaných bodů byla podpora venkova a regionálních měst. Praha by neměla žít na jejich úkor, ale naopak regiony posilovat. Má v nich totiž své zázemí. Vidím to jasně ve své branži - v turistice. Většina lidí přijede do Prahy a tím pro ně návštěva ČR končí. Malá část ještě projede třeba Český Krumlov nebo Karlovy Vary. To je strašně málo na to, jak velkou, pestrou a krásnou máme zem. Tím, že nemáme dostatečně atraktivní a přístupné regiony, trpí i Praha. Většina turistů, kteří přiletí na návštěvu Olomouce, Zlína nebo Ostravy stejně přistává v Praze. Odtud vyjíždí a sem se vrací. Je v bytostném zájmu Prahy posilovat ostatní kraje Čech, Moravy a Slezska, s nimi poroste i její nepostradatelnost. Snížit současnou nemorální diskriminaci regionů je tedy nejen spravedlivé, ale nakonec i ekonomicky výhodné.

Kolik daní platí Praha?

Usmívám se argumentu, že 45% daní se vybere v Praze. Jistě - mají tu sídlo desetitisíce firem. Zčásti proto, že v Praze hrozí statisticky násobně menší riziko finanční kontroly. Zčásti je to přirozené firemní centrum. Jinak tyto firmy podnikají, pracují a vydělávají mimo Prahu. Koneckonců týká se to i mojí cestovní kanceláře, která se zabývá dovozem zahraničních turistů k nám. Finanční kontroly na mne díky „laskavým“ anonymům starostlivých spoluobčanů sice nezapomínají, ale pokud jde o výdělky, ty tvoříme i v regionech kam vozíme turisty. Daním ovšem v Praze. Takový ČEZ tvoří drtivou část zisku mimo Prahu, ale taky daní v Praze, nikoli tam kde zisky vytváří. Je to fér? Takže ano, 45 procent daní se v Praze odevzdává, ale jejich základ se tu rozhodně v takové výši nevytváří. Naopak - o tuhle část příjmů jsou vlastně města a obce připraveny. Slyšel jsem argument, že obyvatelé Prahy mají větší výdaje, proto potřebují větší dotace. No, tomu bych se taky zasmál. V prvé řadě drtivá většina obchodů tu má spíš nižší nebo stejné ceny než jsou v regionech, při daleko větším výběru. Akce pro děti i dospělé, kultura tu je často zadarmo – předevčírem zrovna byl nějaký rockový koncert zdarma na "Kulaťáku" v pražských Dejvicích. Letos několikátý a jistě ne poslední. Tohle asi někde v Hradišti tak často není. Taky tu máme dotované farmářské trhy se španělským česnekem. Jejich "výhodou" je, že si tu můžeme koupit zboží z běžných obchodů, ale o polovinu dražší.

Pražáci jsou z Moravy

Velká část Pražáků, které znám, jsou ponejvíc z Moravy a část z českých krajů. Nebo odtud jsou jejich rodiče. Potkat čistokrevného Pražáka je vlastně rarita. Co se s těmi lidmi děje, že příchodem do Prahy vypnou paměť, a jsou z nich velkoměšťané, nevím. Já pocházím po mamince ze Zlínského kraje, nikdy na to nezapomínám a jsem na to hrdý. Navíc historicky nejsme jedna, ale tři země - Čechy, Morava, Slezsko, kdy každá z těchto zemí měla své historické centrum. Zemské zřízení zrušili až komunisté a je s podivem, že dnes se k němu politici nechtějí vrátit. Samosprávnost - daňová, ekonomická i politická těchto tří zemí by obrousila debaty a rostoucí nevoli vůči "Cajzlům a Pražákům". Pražáci by opět vydělali - Moraváci by nadávali na Brňáky, Slezané na Ostravu.

Ať budeme nadávat na kohokoli - což určitě budeme, bylo by fajn, kdyby těch oprávněných důvodů bylo stále míň a míň. Stačí málo - neohlížet se na krátkodeché zájmy a myslet ne v kontextu volebního kongresu ODS, nebo Prahy, ale celé země a všech jejích obyvatel.

Autor: Tomio Okamura | karma: 46.57 | přečteno: 125140 ×
Poslední články autora