Podivné vládní dilema: Poldu nebo deci vína?

14. 03. 2012 8:30:00
Stát bude hromadně propouštět a snad téměř každý člověk si řekne - to je dost, třeba se zbavíme zbytečné byrokracie. Až 24 tisíc lidí má přijít o práci v rámci úspor. Zatím jediné konkrétní, co víme, je, že propuštěno má být až 3,5 tisíc policistů. Jejich vyhazovem ušetří stát necelé 2 miliardy korun. Zveřejnit tohle číslo byl nešťastný začátek. Ukazuje ne snahu šetřit, ale zmatek a nekoncepčnost.

Zdražení vína je nepředstavitelné

Je to pár týdnů, co vláda potopila návrh na zdanění vína. Jeho zdaněním by vydělala 2 miliardy korun. Ano, otázka dne zněla - buď bude láhev vína dražší o nějakých 7 korun anebo propustíme 3500 policistů na dlažbu. Odpověď byla jasná. Pro spravedlnost, danit víno se nelíbilo ani mnohým opozičním poslancům. Ostatně návrh pana ministra financí byl určitě symbolický - předem věděl, že návrh nemůže sněmovnou projít. Jenže ani pokus udělat dobrý dojem a prokázat dobrou vůli najít zdroje mimo škrty chudým nevyšel. Odhalil totiž pozoruhodné myšlenkové obraty a hodnoty poslanců a ministrů.

Na dotaz České televize odpověděl přítel Petr Gazdík (TOP09) doslova: "Nedovedu si představit, že by jihomoravští vinaři byli zdanění a dovozová vína by nebyli zdaněni". Milý Petře, sdílím tvé nadšení pro moravská vína - vím však určitě, že když zdaníme víno, pak daň musí už z principu platit pro všechny stejně. Tzn. že o těch 7 korun by zdražila flaška nebo krabice z dovozu stejně jako české a moravské víno. U láhve za sto padesát to ani nepoznáš. Horší je to s krabicákem za 16 kaček. A pokud máš strach o malé vinaře - nikdo nebrání jim dát sníženou sazbu tak, jako ji mají malé pivovary. Donedávna byli výrobci do 1000 litrů ročně od daně osvobození - vlastně netuším, kdy zdanění vína ze zákona zmizelo. Proč a pro koho?

Ministr Karel Schwarzenberg rovnou upřímně prohlásil, že je "velký chlastač vina... a tak je proti. " (záznam má ČT). Myslím, že tenhle bonmot pan ministr řekl jen tak - stěží by miliardáři mohlo vadit pár korun na láhvi navíc. Důchodci, rodiny s dětmi, nezaměstnaní budou tak jako tak platit víc a o mnoho korun na daleko podstatnějších věcech než je alkohol a to kvůli dosavadní politice vlád. A tady je přece jádro pudla, proč vláda ztrácí důvěru, proč se všichni děsí jejich reforem. Jeden tu něco navrhne a druhý to zamítne, aniž by se pokusil o řádné, důvodné argumenty.

Otázka, jestli zdanit víno, je principiální - stát zdaňuje spotřební daní tvrdý alkohol, líh a spotřební daní z obilí tj. z extraktu původní mladiny trestá i pivovarníky. Jen víno není zdaněno ani korunou. Navzdory příchylnosti k vinařské Moravě musím říct, že pokud má tato země skutečně světový potenciál hrát někde první ligu, pak je to pivovarství. Včetně moravského - jedenáctka od Janáčka je chuťově o třídu bohatší, lepší než drtivá většina velkotovárních piv. Už dnes je pro stát pivovarství výnosný segment - a to bez toho, aby pivovarské stát podporoval. Nelobbuji za to, aby pivovarští měli výhody - většina z nich dnes slušně prosperuje. O svou prosperitu se s námi ale dělí, a to ve stále větší míře. Myslím, že stejně tak i vinaři - velké firmy, co chrlí desetitisíce litrů vína ročně, nepotřebují zvláštní ochranu. A nikdo mi nevyprávějte o jižní Moravě - i moravský vinař se už naučil nakupovat levné hrozny nebo dokonce víno v zahraničí a prodávat v Čechách jako echt moravské. České a moravské pivovarství není jen pivo - je to taky moravský slad, chmel, technologie a strojírenské celky.

Stojí ti policajti za to?

Zaslechl jsem z mnoha úst slova, že policistů máme hodně. Jak kde. Srovnání se zahraničím nejsou možná - navzdory tomu, že je stále někdo vytahuje. Mnohé složky, které u nás spadají pod policii, jsou v jiných státech naprosto mimo celostátní či federální policii. A nejsou tak ve statistice policistů. Nevím, zda v nějakém kraji si někdy někdo postěžoval na přemíru policistů. A je taky jasné, že v okresním švýcarském, norském nebo finském městě možná stačí jeden ponocný s troubou u pasu. V mnohém českém městě chybí naopak specializovaná jednotka. I Praha a Středočeský kraj bojují s nedostatkem lidí. To není vina jen policie, ale je to fakt. Nechybí jen policisté na ulicích - chybí dobří odborníci ve specializovaných útvarech. Hospodářská kriminálka, finanční a protikorupční policie, odborníci na sofistikovaný organizovaný zločin. Tady všude zoufale chybí pracovití talentovaní lidé.

To, že tyhle útvary už dvacet let po volbách reorganizuje, ruší a přeskupuje téměř každý ministr vnitra, nebude náhoda. Stávající neschopnost policie řešit nejzávažnější zlodějny je zřejmě vytoužený výsledek snahy mnoha politiků. Když pojedete kolem kterékoli rozpadlé fabriky, můžete vsadit boty, že s největší pravděpodobností tu jde o další zločin, o další případ rozkrádání. Po velké národní privatizaci.

Právě teď jsme v souvislosti s případem hrozícího zboření objektů tábora a fabriky Oskara Schindlera u Svitav znovu narazili na dílo podvodných skupin, které zničily, vykradly a vytunelovaly řadu fungujících fabrik v Čechách a na Moravě. Dodnes nikdo nesedí - přitom prokazatelně stamiliony až miliardy jsou v prachu, lidé na dlažbě, továrny v demolici. I pětinásobek policistů specializovaných na ekonomiku by se tu "uživil". Ti stávající desetitisíce stran spisů nezvládají.

Když řadový občan řekne raději než ty poldy decku vína navíc zdarma, pochopím to. Když to ale řekne politik spoluodpovědný za současnost a budoucnost téhle země, rozčílí to. Není tu od toho, aby spláchl levnějším vínem žal nad rozkradenou zemí, ale aby tomu začal čelit. A to nejlépe ihned. A pokud možno za střízliva.

Autor: Tomio Okamura | středa 14.3.2012 8:30 | karma článku: 48.65 | přečteno: 136314x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 19.99 | Přečteno: 270 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 286 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.55 | Přečteno: 499 | Diskuse
VIP
Počet článků 157 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 75177

Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...