Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak na lumpy? Adresná odpovědnost a přímá demokracie!

Politika se v posledních letech stále více obnažuje. Příčin je víc. Moderní technika na straně jedné a ztráta hodnot na straně druhé. Který chlap dnes dbá na svou čest. A ostatně kolik mužů je dnes skutečnými chlapy. Skutečného chlapa nedělají ani gule ani rolexky ani drahé auto. Jen jeho činy. Na tuhle premisu muži dneška z velké části rezignují.Jednou z příčin současných skandálů jsou moderní technologie - techniku na odposlech nejprve získaly mafie, pak policie, s pomocí operátorů odposlouchává i BIS. Nahrávací zařízení má dnes taky každý ve svém mobilu. Telefonem může nahrávat druhé a sám je jím nahráván. To nemluvím o počítačích - v nich je odposlech, sledování jakékoli činnost včetně korespondence dětinsky snadné.

Jiní lidé v politice
Další příčinou "provalů" soukromých hovorů a ujednání je nový trend, že do politiky vstupují ve větší míře "amatéři", nebo lépe řečeno jiný typ lidí, než dříve. Stará škola politiků a lobbistů jako třeba pánové Dlouhý, Dyba, Čermák, Palas, Kalousek, Fencl, Macek, Langer neprali a neperou špinavé prádlo venku. Byznys byl jejich věc a jejich "morální kodex" jim velel veřejnost do toho netahat.  To má logiku - když špínu nevytáhnu já, neudělá to ani protivník. Vzájemně se hoši drželi v šachu a díky tomu čas od času s protivníky i kooperovali. Dnešní doba naštěstí postrádá velké stratégy, a tak se špína daleko častěji vylévá rovnou do novin a televize.

Morálka a čest jsou prázdný pojem

To, že se tak masově kradlo a krade se i dnes, má jeden základ - lidé absolutně nedbají na svou čest. Tenhle pojem už valné části politiků a úředníků prostě nic neříká. My ohrnujeme nos nad Cikány, ale i kdyby kradli tisíckrát víc, nezpůsobí státu takové škody jako dodnes bezúhonní "slušní" Češi. I kdyby přepadali tisíckrát víc, nezničí tolik životů a osudů jako česká justice a její byrokracie včetně exekutorů, mnohých policistů a státních zástupců. Čest těm slušným, ale všichni u sebe, ve svém okolí nějaký případ zneužití moci nebo velké nespravedlnosti. Tohle sebou přináší bezmoc a právní nihilitu. Lidé si říkají: Jsem slušný, neberu, nekradu a budu žebrák, zatímco ti, co kradou, mají miliony i miliardy. Stát mi ubližuje, křivdí, nepomůže, naopak za velké zloděje musím platit já. Proč? Más smysl být slušný na úkor sama sebe, na úkor rodiny, když vidím, že slušnost nikdy nad podvodem nezvítězí?
Smysl to má. Přestože ta poctivost nikdy nezvítězí. Jenže pořád se nám bude žít lépe ve státě, kde ten boj nevzdáme, než v eldorádu lupičů, v zemi bez práva a hlavně bez spravedlnosti. Když rezignujeme, odsoudíme naše děti žít v zemi, kde budou okrádaní anebo sami budou krást.
 

Pracovat a nekrást

První krok k nápravě je výchova dalších generací k hodnotám našich babiček a dědečků - práce a čest. Obojí se po revoluci vytratilo - a zcela úmyslně. Veřejnoprávní média musí dnes a denně masírovat veřejnost a propagovat poctivou práci, čestný a poctivý život. Tohle je úkol veřejnoprávní televize a rozhlasu. Ne propagace vražedných počítačových her nebo vysílání akčních thrillerů.
 

Hlídat hlídače

Poslední skandál s panem Bémem ukázal na další letitý problém - systém sebekontroly státu nefunguje - BIS cosi sleduje, monitoruje něco, ale ve výsledku to nevede nikam.
Samozřejmě tohle neukázaly jen uniklé odposlechy - koneckonců to, že tu nikdo nesedí za bilionové tunely z posledních dvaceti let, je významnou zásluhou i nefunkčnosti BIS.
Ať mi tu nikdo z politiky dosazených šéfů nepláče, že informace měl a předal. Komu? Premiérům, kteří se na zlodějnách budˇpodíleli nebo je minimálně kryli?
V tom případě měla BIS konat dál a informace poslat jiným pilířům demokracie - justici nebo Parlamentu. A v nejhorším měla informovat veřejnost. BIS tu není od toho, aby chránila vládu, dokonce ani ne Parlament. Má chránit zemi a nás. Všechny občany.
Namísto toho dvacet let BIS úspěšně mlčela.
 

Křičet a konat

To, co můžeme udělat dnes, je také větší občanská angažovanost. Kdykoli se vám stane křivda, musíte křičet, kdykoli uvidíte zlodějnu, musíte křičet. Každý z nás, kdo má nějaké schopnosti, by měl v jistém věku alespoň načas přijmout odpovědnost za veřejné záležitosti. Dodnes jsme nechávali správu veřejných věcí těm, kdo o ní usilovali nejvíc - lidé většinou neschopní se uživit v občanském životě, lidé patologicky toužící po moci, lidé chorobně závislí na zlodějnách.
Je to naše vina, že země vypadá, jak vypadá. Přijímám výtku, že i moje vina. Pamatuju jeden výrok zahraničního ekonoma, který řekl něco v tom duchu, že máme potenciál být Norskem, ale korupce a neschopnost veřejných institucí nás řadí do Afriky.
Nechali jsme si ukrást biliony korun, a když jsou pryč a my, nikoli politici, máme platit účet, tak jsme zděšení. Chyba. Pro příště si svoje peníze musíme hlídat lépe.
Není jiné cesty z této krize - morální, politické, než zvýšení odpovědnosti všech. V prvé řadě je třeba diskutovat nad změnou ústavy.
 

Je třeba posílit práva občanů a dalšího pilíře moci

Jistým příkladem může být Lichtenštejnsko - právě pročítám knihu Stát ve třetím tisíciletí lichtenštejnského knížete Hanse Adama II. Kníže reformoval svou zemi posílením přímé demokracie. Parlament přijímá zákony. Zákony může vetovat kníže. Jejich rozhodnutí mohou kdykoli zpochybnit a zrušit  občané. K tomu slouží referendum - v případě běžného zákona stačí k vypsání 1000 podpisů, v případě ústavního zákona, kterým je možné třeba knížete sesadit a zavést republiku, stačí 1500 podpisů. A pokud pro či proti návrhu hlasuje nadpoloviční většina hlasujících voličů, pak platí to, co rozhodli voliči.
Obce mají dokonce právo na sebeurčení. Víte, co to znamená? Že mohou říct :„S vámi hoši v jednom státě být nechceme a založíme stát vlastní anebo se připojíme třeba ke Švýcarsku.“
 

Poslední slovo má mít občan

V tomto systému zastupitelská demokracie parlament zpracovává velkou část nezáživné legislativní práce, ale navíc má v sobě dvě silné pojistky - je tu monarcha (jedno, zda kníže či prezident), který přeci jen rozhoduje více s ohledem na nadčasovost a úzké stranické či lobbistické zájmy.
Co je důležité, konečné slovo veta tu mají k dispozici vždycky nakonec občané.
To nutí politiky i monarchu k větší obezřetnosti při přijímání zákonů i k větší osobní slušnosti a poctivosti, protože nedůvěryhodný lump tu na rozdíl od České republiky nemá absolutně žádnou šanci cokoli prosadit.
Uvádím konkrétní příklad, protože už slyším hlasy, jak křičí, že tohle vede k populismu a že lidé nejsou schopni o sobě rozhodovat. No, dokázali to nějaké roky ve Švýcarsku i Lichtenštejnsku a nepřipadne mi, že by  tam hrozil krach veřejných financí nebo nás překonávali v tunelování.
Konkrétní systém je k diskuzi, ale to, co je nutné, je skutečně posílit odpovědnost všech, kdo spravují stát. Bez adresné odpovědnosti každého jednotlivce a účinné kontroly, krádeže a zneužívání moci nikdy nepřestanou.
Stačí k tomu relativně málo - donutit politickou reprezentaci k systémové změně.

Autor: Tomio Okamura | středa 4.4.2012 10:00 | karma článku: 48,67 | přečteno: 137329x
  • Další články autora

Tomio Okamura

Šťastný nový rok

Vážení spoluobčané, přeji Vám všem šťastný nový rok, přeji Vám všem dobrou náladu a přeji Vám a nám všem co nejvíce tolerance a to nejen k rozdílným názorům, přáním a činům, ale také toleranci k lidským chybám.

1.1.2020 v 8:00 | Karma: 39,08 | Přečteno: 1753x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Nová totalita

Španělsko, Venezuela, Ukrajina. Co tyto události spojuje? Naprostá ignorace demokracie a podpora totalitního stylu autokratické vlády.

27.2.2019 v 16:34 | Karma: 45,38 | Přečteno: 4811x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Boj o ropu

České vláda dnes po vzoru některých zemí EU uznala předáka opozice Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem Venezuely, přestože tato země má svého legitimně a demokraticky zvoleného prezidenta Nicoláse Madura.

4.2.2019 v 17:03 | Karma: 44,87 | Přečteno: 7487x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Budoucnost ekonomiky 21. století

Klíčem k řešení ekonomických problémů je v prvé řadě zdravý selský rozum. Ekonomové a politici v celé Evropě předpovídají, že v důsledku automatizace seberou roboti lidem miliony pracovních míst.

25.6.2018 v 14:53 | Karma: 37,57 | Přečteno: 1458x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Den osvobození od fašismu

Dnes je 8.května, ale v Československu od roku 1945 se slavil 9. květen jako den osvobození od fašismu.

8.5.2018 v 9:00 | Karma: 43,23 | Přečteno: 2280x | Diskuse| Společnost

Tomio Okamura

Přeji Vám krásné velikonoční svátky

Velikonoce jsou velký křesťanský svátek, ale také je to čas velkých svátečních židovských dnů svátku Pesach. Velikonoční čas po prvním jarním dnu, byl navíc i velkým slovanským svátkem.

30.3.2018 v 9:00 | Karma: 36,44 | Přečteno: 988x | Diskuse| Společnost

Tomio Okamura

Zfanatizovaný muslimský terorista

Ve Francii zemřel policista, který se vyměnil za rukojmí zadržované islámským teroristou. Zfanatizovaný muslim zabil tři nevinné lidi, než ho policie zabila.

29.3.2018 v 9:00 | Karma: 32,13 | Přečteno: 829x | Diskuse| Společnost

Tomio Okamura

Učitelé na celém světě dnes slaví svátek

V České republice je tento svátek vyhlášen ke dni 28. března, neboť v tento den roku 1592 se narodil Jan Amos Komenský. Byl jedním z největších našich Evropanů a málokdo tuší, že odmítl být i jedním z největších Američanů.

28.3.2018 v 9:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Společnost

Tomio Okamura

Krásný nový rok

Vážení přátelé, drazí spoluobčané, novoroční zamyšlení tradičně bilancují uplynulý rok a zamýšlí se nad budoucností.

1.1.2018 v 9:00 | Karma: 41,84 | Přečteno: 2338x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Krásné vánoční svátky

Vážení přátelé, milé dámy a pánové, přeji vám všem krásné Vánoční svátky. Vánoce většina z nás považuje za nejkrásnější a největší sváteční období v roce.

23.12.2017 v 16:56 | Karma: 47,53 | Přečteno: 5860x | Diskuse| Společnost

Tomio Okamura

Europarlament porušuje Úmluvy OSN

V debatě o kvótách nezazněla jedna zásadní věc. Rozhodnutí Evropského parlamentu o kvótách odporuje "U ́mluvě o pra ́vni ́m postaveni ́ uprchli ́ku°”, kterou přijaly všechny členské země OSN.

6.11.2017 v 9:00 | Karma: 42,48 | Přečteno: 2923x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomio Okamura

Muslimský teror

Tak jako vždy také poslední muslimský teror v Londýně vyburcoval politiky, aby se předháněli ve slovech soustrasti a lítosti.

14.6.2017 v 13:29 | Karma: 44,75 | Přečteno: 5275x | Diskuse| Politika

Tomio Okamura

Odvolatelnost politiků

Přestože už stále víc lidí pochybuje o tom, že žijeme v demokracii, stále velmi málo lidí tuší, co to skutečná demokracie doopravdy je.

26.4.2017 v 12:27 | Karma: 41,78 | Přečteno: 2657x | Diskuse| Ostatní

Tomio Okamura

Arab může, Trump a Lucie Bílá nesmí

Svět se dnes rozdělil na ty, co stavějí ploty a na ty, co proti nim protestují. Ti, kdo chtějí plot - ať je to Donald nebo Lucie Bílá, jsou v očích mainstreamu odsouzeníhodní zločinci.

29.1.2017 v 14:00 | Karma: 49,31 | Přečteno: 39407x | Diskuse| Politika

Tomio Okamura

Viníci vraždění v Berlíně jsou i politici a média

Masová vražda v Berlíně nemá jen jednoho viníka. Migrant vraždil proto, že byl muslim a jeho víra mu přikazuje zabíjet nevěřící.

21.12.2016 v 15:32 | Karma: 48,05 | Přečteno: 10560x | Diskuse| Politika

Tomio Okamura

Prosazuji deprivatizaci vody

Prosazuji deprivatizaci vody, tedy návrat vody do rukou měst, obcí či krajů. Privatizace naší vody, která proběhla pod taktovkou všech dosavadních vládnoucích politických stran v čele s ČSSD, ODS a KDU-ČSL je zločinem století.

8.11.2016 v 9:00 | Karma: 41,61 | Přečteno: 2176x | Diskuse| Politika

Tomio Okamura

28.říjen - zůstaňme věrni svému národu

Vážení spoluobčané, dámy a pánové, to, že vás mohu oslovit jako spoluobčany je dané tím, že osmadvacátého října jsme přestali být poddaní nadnárodního konglomerátu, slepence mnoha národních států a státečků.

28.10.2016 v 10:58 | Karma: 40,04 | Přečteno: 1590x | Diskuse| Politika

Tomio Okamura

Zastavme volební manipulace!

Aktuální volby ukázaly znovu slabiny našeho volebního systému a tyto slabiny jsou velmi silné a zcela zásadně podkopávají důvěru občanů v politiku – přesněji potvrzují fakt, že do skutečné demokracie máme ještě velký kus cesty.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 37,75 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Politika

Tomio Okamura

Premiér Sobotka: Diskuzi a demokracii nikdy - nechci od válu!

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce odmítl veřejně jakoukoli debatu o možnosti vypsat referendum k setrvání Česka v Evropské unii.

7.7.2016 v 15:07 | Karma: 45,70 | Přečteno: 3995x | Diskuse| Politika

Tomio Okamura

Konflikt je nevyhnutelný, můžeme si pouze zvolit čas a místo

Silvestrovské masové kriminální útoky imigrantů z afrických a arabských zemí na slušné evropské obyvatele jsou ve skutečnosti mnohem závažnější problém, než jak to prezentují politici a média.

10.1.2016 v 13:40 | Karma: 45,17 | Přečteno: 6268x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 75180x
Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/