Pravda a lež

1. 11. 2013 8:30:30
Michal Hašek lhal - popíral schůzku s prezidentem. Zdánlivě to je odporný zločin.

A zde mi dovolte krátkou a trochu nadlehčenou glosu.

Pokud někomu slíbím, že o schůzce mluvit nebudu, tak mám dvě volby - porušit dané slovo a na přímý dotaz schůzku potvrdit nebo ji popřít. Na mnoha schůzkách s mnohými lidmi denně jednám a vím, že mnoho věcí říct nemohu, protože jsem vázán mlčenlivostí. Anebo protože bych tím ublížil druhým.

Tam, kde to jde, se snažím říkat vždy pravdu a hlavně nikdy nelhat - a to i dnes - kdy musím popravdě říct, že ne vždy mohu říkat vše, co bych chtěl. Jelikož i té nejškaredší ženě vždy rád řeknu, že jí to sluší, a když někomu smrdí z pusy, tak minimálně o této pravdě nemluvím.

Lhaní má vysloveně záporný nemorální význam, jenže je lež skutečně vždy nemorální? Nic není stoprocentně černobílé a to dokonce ani černobílý film. To není bonmot – z fyzikálního pohledu je bílá shluk mnoha jiných barev a černá je jen tma – tedy barvy, které nevidíme.

Pravdou by měl být nezpochybnitelný fakt - což je nezpochybnitelné, ale tento fakt není nijak kladný ani záporný.

A u každého faktu či lži záleží daleko víc na souvislostech. Když se vás někdo zeptá, jak se máte, a vy popravdě řeknete, že právě dost mizerně, můžete mít stokrát pravdu, ale všichni vás budou mít za blbce. Kohopak zajímá, jak se máte? No jo, ale proč se na to lidé ptají, když je to nezajímá? Inu, je to zdvořilostní klišé, na které se vůbec pravdivě neodpovídá.

Na standardě prezidenta republiky je psáno Pravda vítězí. Což má být zkrácený citát našeho mistra Jana Husa. Vítězí pravda? Je to pravda? To je otázka, protože mistr Jan Hus tou pravdou vůbec nemyslel dokazatelná fakta, ale jen a jen Boha.

Bůh jako pravda se objevuje poprvé v "Třetí knize Ezdráš", což je tzv. apokryfní text - tedy text, který popisuje biblické události, ale nedostal se do oficiálního souboru biblických textů. Třetí kapitola knihy Ezdráš popisuje historku, jak si šel král Darios po hostině zdřímnout. Jeho tři strážci se dohadovali o to, co je na světě nejsilnější. Dohodli se, že každý svůj názor napíše na lístek. První napsal, že je to víno, druhý, že je to král. Třetí, Žid Zorobabel, napsal, že "silnější jsou ženy, ale nade vším vítězí pravda". Když se král probudil, svolal královskou radu a nechal mládence jejich názory obhajovat. Poslední Zorobabel řekl: „Což není veliký ten, který všechno stvořil, veliká pravda a silnější než všechno? A pravda trvá a sílí, žije a prosadí se na věky věků!" Když domluvil, všichni volali: „Veliká je pravda a zvítězí!" Také Zorobael měl na mysli svého Boha Jahveho a myslel to upřímně.

Pokud jde o pravdu jako shodu skutečnosti s realitou, neboli protiklad lži, pak byl Jan Hus daleko větší realista - tvrdil „Kdo mluví pravdu, hlavu si rozbíjí".

Bezesporu úmyslné klamání, které poškozuje druhé, je zavrženíhodnou lží. Ale také není nic pozitivního na důsledné a pravdivé upřímnosti. Sebepravdivější pravda může někdy urážet, může ubližovat.

Najít a hájit tu skutečnou pravdu, která má smysl, je ale celkem jednoduché - říkejte vždy i tu nepříjemnou pravdu, když to má smysl a skutečně to pomůže dobré věci.

Nikdy ji ale nepovyšujte nad člověka. Mnohdy je lépe mlčet než mluvit pravdu a může se stát, že je lépe i lhát. Třeba, když se gestapo zeptá, kam ujeli partyzáni, anebo se vás optá šéf, jak jste s ním spokojení.

Pokud jde o děti, těm je třeba bohužel v současné době vyloženě lhát, že dobro a slušnost se vyplatí, přestože víme, že zloději a podvodníci mají v naší republice navrch, a rozhodně je lépe říct, že se vracíte z práce, než říct pravdu, že jdete z hospody nebo od milenky. Je určitě lépe dát dobrý příklad milosrdnou lží než pravdou dítěti zkazit hodnoty a ideály na celý život.

K pravdě je třeba dospět - nejen fyzicky ale hlavně duševně. Představte si politika, který vám řekne holý fakt - za zlodějiny a krádeže jste v největší míře odpovědní vy - občané a voliči. Drtivá část z vás absolutně přehlížela, jak se tu dvacet let krade a podvádí, jen málokdo z vás se s tím pokoušel aktivně něco dělat. Drželi jste hubu a krok.

Budete volit jeho nebo lháře, co vám řekne: „Vy jste bez viny, tohle udělali jen ti zlí politici?“

Je to tak – někdy tu lež prostě milujeme.

Autor: Tomio Okamura | pátek 1.11.2013 8:30 | karma článku: 46.65 | přečteno: 29199x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 17 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 11.18 | Přečteno: 212 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.82 | Přečteno: 358 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 100 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.80 | Přečteno: 566 | Diskuse
VIP
Počet článků 157 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 75177

Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...