Zkuste si doma udělat japonské sushi, je to jednoduché!

8. 06. 2007 13:22:13
Sushi se stalo módou na celém světě. I v Čechách se stalo trendem jak celebrit, tak i u příznivců obyčejné zdravé výživy. Po sushi se netloustne, perfektně vypadá a jelikož se nejedná o teplé jídlo, výborně se hodí i do nynějšího teplého počasí. Jako "rodilý Japonec" jsem se rozhodl vám napsat jednoduchý návod na přípravu, takže to může každý z vás zkusit!

Na svém blogu vám postupně napíši 11 receptů japonských jídel, které jdou připravit buď jen z běžně dostupných surovin, u jiných je potřeba alespoň něco z japonských surovin ( sojová omáčka, rýžové víno saké atd.). Všechny tyto suroviny jsou už i v Čechách běžně k dostání ve specializovaných prodejnách s japonskými potravinami např. prodejna Japa, Puškinovo nám. 10, Praha 6, otevřeno St- Pá 11-19, So-Ne 10-18. Pondělí a úterý jsou zavírací dny. Obsluhuje zde dokonce i pravý japonský personál !

Tak a jako první recept jsem vybral nejjednodušší sushi ( suši) a tím je makisushi neboli rolované sushi.

Suroviny:

1 kg japonské rýže ( přirozeně po uvaření lepí)

10 archů sušené řasy nori

1 tuba křenu wasabi

1 sáček rýžového suši octu

1 sáček nakládaného zázvoru

japonská sojová omáčka ( např. Kikkoman)

sezamová semínka

1 okurka

syrový tuňák nebo tuňák v konzervě

krabí tyčinky atd.

Nádobí :

hrnec na uvaření rýže, bambusová rohožka, prkýnko, větší nůž, talíř

Postup:

Rýži uvaříme stejně jako českou, jen nesolíme a ani jinak nedochucujeme.

Horkou uvařenou rýži promícháme s rýžovým suši octem, tak, aby byla rýže pouze velice jemně ochucená.

Na bambusovou rohožku položíme arch sušené mořské řasy nori a poté na ní přibližně uprostřed po celé šíři vlhkými prska, aby se nám rýže nepřilepila k rukám, rozprostřeme a utlačíme rýži.

Na šířku jemně potřeme křenem wasabi a poklademe podélně na proužky nakrájenou okurkou nebo krabími tyčinkami apod.

Kdo má rád, tak ještě posypeme trochu sezamovými semínky.

Poté rohožku zabalíme a trochu utlačíme a tím vznikne váleček rýže obalený řasou nori.

Řasu v žádném případě nenamáčejte, slepí se přirozeně, když budete rohožku rolovat.

Odkrojíme okraje na obou stranách a tento váleček ostrým nožem nakrájíme na menší válečky. Damé na talíř a můžete začít jíst. Každý kousek sushi si jen trochu smočíme v sojové omáčce a jíme. Čím více druhů náplní si uděláte, tím bude jídlo zábavnější !

Zajídáme nakládaným zázvorem (až při prázdných ústech !), aby se nám pročistila chuť v ústech před dalším soustem

Dobrou chuť a hezký den přeje,

Tomio Okamura

Autor: Tomio Okamura | pátek 8.6.2007 13:22 | karma článku: 40.17 | přečteno: 153113x

Další články blogera

Tomio Okamura

Boj o ropu

České vláda dnes po vzoru některých zemí EU uznala předáka opozice Juana Guaidóa úřadujícím prezidentem Venezuely, přestože tato země má svého legitimně a demokraticky zvoleného prezidenta Nicoláse Madura.

4.2.2019 v 17:03 | Karma článku: 44.41 | Přečteno: 6999 | Diskuse

Tomio Okamura

Budoucnost ekonomiky 21. století

Klíčem k řešení ekonomických problémů je v prvé řadě zdravý selský rozum. Ekonomové a politici v celé Evropě předpovídají, že v důsledku automatizace seberou roboti lidem miliony pracovních míst.

25.6.2018 v 14:53 | Karma článku: 35.19 | Přečteno: 1196 | Diskuse

Tomio Okamura

Den osvobození od fašismu

Dnes je 8.května, ale v Československu od roku 1945 se slavil 9. květen jako den osvobození od fašismu.

8.5.2018 v 9:00 | Karma článku: 42.70 | Přečteno: 1950 | Diskuse

Tomio Okamura

Přeji Vám krásné velikonoční svátky

Velikonoce jsou velký křesťanský svátek, ale také je to čas velkých svátečních židovských dnů svátku Pesach. Velikonoční čas po prvním jarním dnu, byl navíc i velkým slovanským svátkem.

30.3.2018 v 9:00 | Karma článku: 34.93 | Přečteno: 799 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Zíma

Nebezpeční lidé mezi námi.

V každé společnosti včetně té naší, je malé procento psychopatů. Malé promile z nich jsou nebezpeční psychopaté které známe z médií. Účelem tohoto článku není volat po trestu smrti.

22.2.2019 v 5:55 | Karma článku: 7.35 | Přečteno: 115 |

Jana Karvaiová

Zamyšlení nad důvěrou

Dnešní zamyšlení bude o normálnosti (nenormálnosti) světa a důvěře. A kupodivu se dostanu i ke školství.

21.2.2019 v 19:20 | Karma článku: 12.47 | Přečteno: 180 | Diskuse

Jan Dvořák

Dobrou chuť, pokud víte, co jíte

Čas k dílu / čas k jídlu. Oba úkony by se neměly prolínat, vede to k neurózám. Stejně nebezpečné je také „dlabat“ u televize, to si pak člověk při obzvlášť dramatické zprávě může omylem vrazit vidličku do brýlí.

21.2.2019 v 18:59 | Karma článku: 10.25 | Přečteno: 216 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Me too a my

Je to přesně rok a půl, co se kampaň Me too objevila ve Spojených státech. Zatím neutichá a k nám se jí zatím naštěstí nedaří proniknout. Věřme, že to tak i zůstane

21.2.2019 v 17:36 | Karma článku: 33.72 | Přečteno: 926 | Diskuse

Jakub Kouřil

Pohřeb hudby

Žil byl král, který byl přísný a málokdy se usmál. Většinou se jen mračil a mračil. Královská tvář zrcadlila veliké starosti, které brázdily pod kůži, a zanechávaly za sebou ošklivé vrásky. Vladařovou láskou byla moc ...

21.2.2019 v 17:21 | Karma článku: 5.83 | Přečteno: 288 | Diskuse
VIP
Počet článků 155 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 76024

Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/

Najdete na iDNES.cz