Tomio Okamura

Zkuste si doma udělat japonské sushi, je to jednoduché!

8. 06. 2007 13:22:13
Sushi se stalo módou na celém světě. I v Čechách se stalo trendem jak celebrit, tak i u příznivců obyčejné zdravé výživy. Po sushi se netloustne, perfektně vypadá a jelikož se nejedná o teplé jídlo, výborně se hodí i do nynějšího teplého počasí. Jako "rodilý Japonec" jsem se rozhodl vám napsat jednoduchý návod na přípravu, takže to může každý z vás zkusit!

Na svém blogu vám postupně napíši 11 receptů japonských jídel, které jdou připravit buď jen z běžně dostupných surovin, u jiných je potřeba alespoň něco z japonských surovin ( sojová omáčka, rýžové víno saké atd.). Všechny tyto suroviny jsou už i v Čechách běžně k dostání ve specializovaných prodejnách s japonskými potravinami např. prodejna Japa, Puškinovo nám. 10, Praha 6, otevřeno St- Pá 11-19, So-Ne 10-18. Pondělí a úterý jsou zavírací dny. Obsluhuje zde dokonce i pravý japonský personál !

Tak a jako první recept jsem vybral nejjednodušší sushi ( suši) a tím je makisushi neboli rolované sushi.

Suroviny:

1 kg japonské rýže ( přirozeně po uvaření lepí)

10 archů sušené řasy nori

1 tuba křenu wasabi

1 sáček rýžového suši octu

1 sáček nakládaného zázvoru

japonská sojová omáčka ( např. Kikkoman)

sezamová semínka

1 okurka

syrový tuňák nebo tuňák v konzervě

krabí tyčinky atd.

Nádobí :

hrnec na uvaření rýže, bambusová rohožka, prkýnko, větší nůž, talíř

Postup:

Rýži uvaříme stejně jako českou, jen nesolíme a ani jinak nedochucujeme.

Horkou uvařenou rýži promícháme s rýžovým suši octem, tak, aby byla rýže pouze velice jemně ochucená.

Na bambusovou rohožku položíme arch sušené mořské řasy nori a poté na ní přibližně uprostřed po celé šíři vlhkými prska, aby se nám rýže nepřilepila k rukám, rozprostřeme a utlačíme rýži.

Na šířku jemně potřeme křenem wasabi a poklademe podélně na proužky nakrájenou okurkou nebo krabími tyčinkami apod.

Kdo má rád, tak ještě posypeme trochu sezamovými semínky.

Poté rohožku zabalíme a trochu utlačíme a tím vznikne váleček rýže obalený řasou nori.

Řasu v žádném případě nenamáčejte, slepí se přirozeně, když budete rohožku rolovat.

Odkrojíme okraje na obou stranách a tento váleček ostrým nožem nakrájíme na menší válečky. Damé na talíř a můžete začít jíst. Každý kousek sushi si jen trochu smočíme v sojové omáčce a jíme. Čím více druhů náplní si uděláte, tím bude jídlo zábavnější !

Zajídáme nakládaným zázvorem (až při prázdných ústech !), aby se nám pročistila chuť v ústech před dalším soustem

Dobrou chuť a hezký den přeje,

Tomio Okamura

Autor: Tomio Okamura | karma: 40.32 | přečteno: 153232 ×
Poslední články autora