Na svém blogu vám postupně napíši 11 receptů japonských jídel, které jdou připravit buď jen z běžně dostupných surovin, u jiných je potřeba alespoň něco z japonských surovin ( sojová omáčka, rýžové víno saké atd.). Všechny tyto suroviny jsou už i v Čechách běžně k dostání ve specializovaných prodejnách s japonskými potravinami např. prodejna Japa, Puškinovo nám. 10, Praha 6, otevřeno St- Pá 11-19, So-Ne 10-18. Pondělí a úterý jsou zavírací dny. Obsluhuje zde dokonce i pravý japonský personál !
Tak a jako první recept jsem vybral nejjednodušší sushi ( suši) a tím je makisushi neboli rolované sushi.
Suroviny:
1 kg japonské rýže ( přirozeně po uvaření lepí)
10 archů sušené řasy nori
1 tuba křenu wasabi
1 sáček rýžového suši octu
1 sáček nakládaného zázvoru
japonská sojová omáčka ( např. Kikkoman)
sezamová semínka
1 okurka
syrový tuňák nebo tuňák v konzervě
krabí tyčinky atd.
Nádobí :
hrnec na uvaření rýže, bambusová rohožka, prkýnko, větší nůž, talíř
Postup:
Rýži uvaříme stejně jako českou, jen nesolíme a ani jinak nedochucujeme.
Horkou uvařenou rýži promícháme s rýžovým suši octem, tak, aby byla rýže pouze velice jemně ochucená.
Na bambusovou rohožku položíme arch sušené mořské řasy nori a poté na ní přibližně uprostřed po celé šíři vlhkými prska, aby se nám rýže nepřilepila k rukám, rozprostřeme a utlačíme rýži.
Na šířku jemně potřeme křenem wasabi a poklademe podélně na proužky nakrájenou okurkou nebo krabími tyčinkami apod.
Kdo má rád, tak ještě posypeme trochu sezamovými semínky.
Poté rohožku zabalíme a trochu utlačíme a tím vznikne váleček rýže obalený řasou nori.
Řasu v žádném případě nenamáčejte, slepí se přirozeně, když budete rohožku rolovat.
Odkrojíme okraje na obou stranách a tento váleček ostrým nožem nakrájíme na menší válečky. Damé na talíř a můžete začít jíst. Každý kousek sushi si jen trochu smočíme v sojové omáčce a jíme. Čím více druhů náplní si uděláte, tím bude jídlo zábavnější !
Zajídáme nakládaným zázvorem (až při prázdných ústech !), aby se nám pročistila chuť v ústech před dalším soustem
Dobrou chuť a hezký den přeje,
Tomio Okamura