"Novoroční projev"

1. 01. 2015 9:00:00
Vážení spoluobčané, milí přátelé, kamarádi, dovolte mi popřát Vám a naší republice co nejlepší celý nový rok 2015. Když občas slyším stesky, jak nejsou peníze na to či ono, mám dobrou zprávu: To nejlepší, nemusí nutně znamenat to nejdražší. Naopak. K dobrému zdraví není třeba mít v nemocnici násobně předražený CyberKnife za 200 milionů korun, včetně provize 75 milionů, ale mnohdy třeba stačí zdravé a kvalitní české potraviny a dostatek pohybu. A běhat či šlapat na kole se dá i na polní cestě zdarma - není třeba cyklostezka za desítky a stamiliony korun.

K tomu, abychom se měli lépe, by také občas stačilo být k sobě trochu vlídnější a slušnější. Lidé, co mají k sobě úctu, se neokrádají a jako bonus dobrá nálada je nejlepší lék na imunitu.

Česká republika je bohatá země, a kdybychom se naučili její bohatství využívat účelně, máme se jako v ráji. K tomu bohatství patří i její občané. V novém roce bychom si měli přát, aby si stát začal svých občanů vážit. Nesdíral je dalšími a dalšími daněmi, nerozkrádal jejich peníze a naučil se hospodařit, aby si vážil času a práce těch, co ho živí a co nejméně jim škodil byrokracií, předpisy, nesmyslnými normami a zákony či prostou úřední šikanou.

Úkolem státu vůbec není řídit občany, ale naopak jim naslouchat a pomáhat jim, aby se jim žilo a pracovalo co nejlépe. V současném parlamentu je to přesně opačně - když do sněmovny přijde zákon, u mnoha okamžitě poznáte rukopis nějaké lobbistické skupiny, která si chce urvat kus zisku na úkor ostatních.

A je jedno, zda jde o energetický zákon, který se snaží přihrát miliardy distribučním společnostem nebo předpis, který dává monopol pouhým třem firmám na prodej předraženého léčebného konopí, které by si jinak těžce nemocní spoluobčané mohli za oknem vypěstovat zdarma sami.

I proto dodnes nikdo nezakázal hazard, i proto nemáme zákon o všeobecném referendu i proto se politici usilovně brání jakékoli přímé vymahatelné odpovědnosti za svoji práci.

Vážení spoluobčané, přeji nám všem v novém roce co nejefektivnější stát, stát, který bude pomáhat těm, co to potřebují a nikoli těm, co mají správné spolužáky na vládě a ve sněmovně, stát, který bude oporou potřebným a bezmocným, nikoli miliardářům nebo těm, co sociální systém umí šikovně zneužívat.

Přeji nám všem zemi, v níž jednou zavládne právo a spravedlnost - dnes pro mnohé z nás absolutně nevymahatelné. Já za sebe slibuji, že se budu snažit, abychom se tomu ideálu co nejrychleji přiblížili. Je mi ale už dávno jasné, že jeden člověk ani jedna malá strana moc nezmohou proti zaběhnutému systému podporovanému obrovskými penězi a médii.

Loňský rok, byl přitom ukázkou jak šikovně a masivně lze zneužívat média a manipulovat veřejným míněním - jedno zda ve prospěch lobbistů na Ukrajině nebo proti prezidentovi. Nezbývá, než přát nám všem abychom uměli rozlišit pravdu od lži, protože dnes média některé události nejenže pokřivují, ale dokonce falešné události samy vytváří. Proti občanům stojí dnes obrovská a mocná síla politiků z celé Evropy, ekonomické lobby a médií, ale přesto věřím, že tu rozhodující moc mají a budou mít nakonec obyčejní lidé.

Tu největší moc měnit svou zemi máme ovšem jen tehdy, když o změny k lepšímu budeme usilovat ruku v ruce spolu a jednotně.

To, co se od pádu minulého režimu změnilo je to, že dnes můžeme kritizovat, ale nikdo nás stejně neposlouchá. Je potřeba posunout vývoj dál, ke státu, který svého občana nejen nechá říct názor, ale tento názor také slyší a bere ho vážně v potaz. Už nějakých pár tisíc let se takovému zřízení říká demokracie - tedy vláda lidu.

Vážení přátelé, Vám, sobě, nám všem přeji, abychom se jednou té demokracie ve zdraví dožili.

Krásný a šťastný rok 2015.

Autor: Tomio Okamura | čtvrtek 1.1.2015 9:00 | karma článku: 47.97 | přečteno: 23446x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 20 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.79 | Přečteno: 235 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 407 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.06 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.89 | Přečteno: 580 | Diskuse
VIP
Počet článků 157 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 75177

Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...