Tomio Okamura

Odvolatelnost politiků

26. 04. 2017 12:27:00
Přestože už stále víc lidí pochybuje o tom, že žijeme v demokracii, stále velmi málo lidí tuší, co to skutečná demokracie doopravdy je.

A přitom je to jednoduché - není to systém, ve kterém denně lidé na ulici hlasují o každé blbosti. Je to systém, ve kterém si svoji zemi spravují občané. Systém, ve kterém mohou občané pověřit správou své zástupce, ale ti zůstávají stále jen zástupci skutečných pánů země - občanů.

Když vládnou takto přímo občané, říká se tomu trochu nepřesně přímá demokracie, i když ve skutečnosti to je prostě demokracie - vláda lidu bez přívlastků.

„Přímá demokracie je založená na mnohokrát praxí potvrzeném poznání, že každá moc korumpuje. Držitel moci velice rychle sám sebe přesvědčí, pokud již takovým nebyl od počátku, že je něco více než ostatní a má proto právo tyto méněcenné ostatní používat jako nástroje k vlastnímu prospěchu. Že to je k jejich, našemu neprospěchu, je pak nutným důsledkem. Proto je jedním z mnoha prvků systému přímé demokracie odvolatelnost politiků, a to kdykoliv.“ Tahle slova napsal brněnský filozof Milan Valach.

Demokracie nespočívá v přímé volbě, ale začíná odvolatelností politika. Přímé volby politiků znamenají povětšinou silné osobnosti. A jak víme, moc korumpuje. Zkorumpovaná silná osobnost může být ještě větší zlo než zkorumpovaný nýmand.

Proto musí být ve skutečné demokracii prvořadá odvolatelnost politiků občany. Vždycky se můžeme splést, anebo i dobrý člověk sejde z cesty. Vždy ale musí být pojistka.

Dnes a denně mi lidé připomínají Miloše Zemana - vidíš? Vzešel z přímé volby a představ si, že by sestavoval vlády. Vždyť by to byl samý Šlouf.

A já říkám - ale kdeže - nebyla by viróza ani Šlouf, kdybychom zavedli odvolatelnost politiků. Přímo odvolatelný prezident by se choval buď tak, aby nebyl odvolán, anebo by byl odvolán.

Silný přímo či nepřímo volený politik bez jakékoli pojistky, jakékoli vymahatelné odpovědnosti vůči občanům a zemi do demokracie přece vůbec nepatří. Je to jen zoufalá karikatura naší pseudodemokracie, v níž zatím vládnou politické elity bez ohledu na ty, kdo je zvolili a kdo je živí.

Autor: Tomio Okamura | karma: 41.78 | přečteno: 2607 ×
Poslední články autora