Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Kerimek

16. 2. 2011 9:23
Zavádějící srovnání

Pane Okamuro, vážím si Vás pro Vaše jasné a logické uvažování i pro to, co jste v životě dokázal. Na konci tohoto článku jste ale, nezlobte se na mě, pořádně ujel.

Neporovnávejte nesrovnatelné. Pokud zmiňujete hodinovou (nebo výkonovou) odměnu lékaře, tak ji srovnávejte s hodinovou (nebo výkonovou) odměnou mechanika v pneuservisu. Jestliže poukazujete na cenu, kterou si pneuservis účtuje za výměnu zimních pneumatik, tak to srovnejte s tím, kolik stojí nemocnici celý porod. To je samozřejmě nesrovnatelné - použité nástroje, jejich cena a odpisy, cena a odpisy "výrobních prostor", energie, případně nájmy, počet podílejících se pracovníků atd.

0 0
možnosti
MK

Kerimek

16. 2. 2011 9:24
Re: Zavádějící srovnání

A když zmiňujete hodinové ceny, za které pracují řemeslníci, tak vězte,

že se nejedná o jejich mzdu, ale o částku, kterou rozdělí na daně,

pojištění, výrobní prostředky (auto, nářadí), účetní atd. To, co mu potom zbyde, můžeme považovat za jeho mzdu. A pokud my, kteří neovládáme dané řemeslo, platíme řemeslníkovi "nehorázné" peníze za melouch, tak je to naše svobodné rozhodnutí (finančně výhodné pro obě strany) a jsme to opět my, kteří křivíme trh a nezřízeně řemeslníky hýčkáme a dáváme jim pocit nenahraditelnosti a výjimečnosti.

0 0
možnosti
L

Leinad

15. 2. 2011 23:11
Nesouhlas s "Děkujeme, odcházíme"

Drobné chybky v textu již byly zmíněny v ostatních příspěvcích, myslím si, že článek byl psán rychle a beez ověření faktů.

Ale věcně si myslím, že zaplatit letenku odcházejícím lékařům by nebylo nic špatného. Kdo podepsal výpověď, ať si jde za lepším. Proč lékaři nestávkují? Proč nepoužívají jiné formy protestu? Kdybych podepsal výpoveď ve vaší firmě, co byste dělal pro můj návrat?

Jinak lékaři jsou za současný stav spoluodpovědní. To, že se někdo nechá uplácet farmaceutickou společností, je jeho chyba, to že předepsal drahé léky (a pak se divil, že je taky musí zaplatit) je také jeho věc. Výrobce léků se možná chová nekorektně, ale racionálně a ziskově - narozdíl od některých. 

A 500Kč za vanu -> kolik z toho bylo nářadí, díly,... a kolik zůstává jako čistý příjem? Vůbec, co je špatného na tom, že si někdo svojí prací vydělá a lidi mu zaplatí, zatímco na soukromých lékařských klinikách neplatí pacienti tolik?

0 0
možnosti
EM

EQ mind

15. 2. 2011 21:18
Děkujeme, odejděte!

Ano, je to přesně tak, jak píšu. Všechna zaměstnání jsou důležitá a nikdo nemá žádné právo pohlížet na tuto skutečnost z jiného úhlu. Pokud si kdokoliv a na cokoliv stěžuje, tak by se měl především zamyslet sám nad sebou. Mám-li malý plat, může za to můj soused, prodavačka v obchodě a nebo úplně někdo jiný? Tak vidíte, jak je to jednoduché. Kdo poruší Hippokratovu přísahu, měl by čestně vrátit svůj diplom, než přijde k rozumu.Tak to vidí mé čestné oči. Doktoři již mohli dávno pilně pracovat za hranicemi, jenže této nabídky využila jen malá hrstka zájemců. Nejenže většina neumí dokonale světový jazyk, ale Češi oproti jinému národu nemají v povaze prožít velkou část svého života za hranicemi své milované země. Nemám obavy z léčby doktorů ze zahraničí. U mě jsou vřele vítáni. Rozhodnutí vlády ČR bylo ukvapené, moc a moc. Brzy sama na to přijde. Mnoho štěstí.

0 0
možnosti
KM

martinova

15. 2. 2011 20:33
Pane Okamuro,važte slova.

Možná kste odborníkem na cestovní ruch, ale ve zdravotnictví jste evidentně "mimo kýbl". CITUJI : " Zdravotnictví "rabují" farmaceutické firmy

Peníze, obzvláště za posledních vlád, se přesouvaly z nemocnic na léky. Přesněji peníze šly ve prospěch farmaceutických firem. Pánové Šnajdr, Julínek a spol. přesuny zamaskovali tak, že část peněz opticky šla do nemocnic, ale byly určeny jen na léky. Tahle strategie navíc vede ke známému faktu, že farmaceuti různými programy uplácejí lékaře, aby více a za víc předepisovali léky."

 Zaprvé farmaceuti = obecně absolventi farmaceutických fakult. V zastoupeních farm. firme je jich hodně poskrovnu.Takže laskavě pište " výrobci uplácejí". A o charakteru lékařů to moc nesvědčí,že?

Zadruhé, ty peníze ., co Julínek "poslal do nemocnic"   a ony šly na léky, umožnily léčbu závažných chorob, kde pacienti předtím čekali v pořadnících,až někdo jiný umře. To je snad dobře,že se jimi zachraňovaly životy a nevylepšovaly se jimi rodinné rozpočty zaměstnanců.

0 0
možnosti
R

rudaz

17. 2. 2011 0:05
Re: Pane Okamuro,važte slova.

Farmaceuti nejsou obecně studovaní na farmaceutických fakultách, víte? Většinou jsou to ekonomové a jim přisluhují chemici, laboranti. Ti jsou základem vynalézání  patentovaných léků, jimiž si farmaceutický průmysl dělá z našich těl výhodnou investici. Školská medicína na rozdíl od alternativní jim jenom vinou systému hodnocení přisluhuje, výrobci ani nemusí moc uplácet. A za druhé, že se léčí závažné choroby? A jak ony vznikly? Zdravé tělo, do něhož naivní nechají píchat injekce(povinné očkování a dobrovolné taky) a lékaři si jinak zdravé tělo předhazují, tak takové tělo nakonec podlehne vedlejším účinkům různých chemoterapií, ozařování aj. "moderních" technologiím a postupům.

Škoda že jsem neuložil zkazku, jak paní v důchodu(do té doby zdravá) přišla ke svému lékaři s nabalitou a tak dlouho obíhala odborná pracoviště a polykala prášky s vedlejšími účinky, až zemřela s konstatováním lékařů, že věkem.

"Dali jsme léta životu, ale ne život létům", chápete? Zdravého rozumu je zde třeba..

0 0
možnosti
V1

Vsetín 1

15. 2. 2011 16:38
Máte tam víc "nepřesností"

Pane Okamuro, máte v blogu víc úletů, asi jste se špatně připravil, ale to popsali čtenáři níže, to bych se opakoval

0 0
možnosti
V1

Vsetín 1

15. 2. 2011 16:33
Pane Okamuro

Vážím si vašich příspěvků ale má to své ale. Co se týče přesčasů až 150 hod. za měsíc, není to nezákonné.

1/Je to normální i v Německu a je to v souladu v § 93 ZP další dohodnutá přesčasová práce ve zdravotnictví.  

2/ Je třeba si ujasnit, co to je přesčasové práce - pátek odpoledne ,sobota, neděle, pondělí ráno - celkem 64 hodin. V noci většinou spí a přes den se zeptejte nejen lékařů, ale i pacientů - co tam opravdu léčí.

0 0
možnosti
PM

DedecekHribecek

15. 2. 2011 16:22
Čerte drž se svého kopypta

Pane Okomuro,

ten Váš pohled mi připadá dost jednostranný. Kupříkaldu v případě Julínka bych řekl, že hodně věcí které správně nastatoval bylo pohřbeno přívě těmito stávkujícími doktory. Mám konkrétně na mysli el. zdravotní knížky. To je klasická ukázka jak právě doktoři se brání transparentnosti svého povolání a své konkurence.

Jsem z toho co jste napsal poněkud v rozpacích. Jo a u té Vaší výřivky Vám jistě pan instalatér napočítal jenom čas který strávil tou Vaší vířivkou. Žádné dublování časů či fašování výkazů. Předpokládám, že jste dostal účtenku a můžete jeho práci bez problémů reklamovat. Jakpak byste dopadl v případě doktorů? ;-)

0 0
možnosti
AB

antigogo

15. 2. 2011 14:58
Kdo z vás,

co ho kritizujete, dosáhl toho , čeho on????

0 0
možnosti
PM

DedecekHribecek

15. 2. 2011 16:12
Re: Kdo z vás,

To jako, že kdo toho v životě dosáhl víc než já je pro mne nekritizovatelný?

Nejste Vy náhodou politik? ;-D

0 0
možnosti
E

echo.3

15. 2. 2011 11:38
:o)

Dík za rozumný článek.

0 0
možnosti
V

vsamotar

15. 2. 2011 10:04
Peníze...

Porovnávat cenu výměny pneumatik s cenou lékařské práce je trochu ústřel. Jde totiž o to, že u výměny pneumatik neplatíte jen cenu práce daného mechanika, ale také jeho náklady (budovu, elektřinu, hydrauliku, splátky přístrojů...). Když totiž k ceně lékaře připočítáte také ostatní náklady, dostanete se na vyšší peníze, než dáte za výměnu pneumatik. A v tom je ten problém. Někde jsem četl příklad od lékaře, pracujícího v Německu. Ten psal, že jistá operace vyjde v přepočtu Čechách i v Německu na 350 000 Kč. Jenže u nás jde na platy personálu z tého částky 30% a na materiál 70%, zatímco v Německu je poměr obrácený. Na materiál jde 30% a na platy 70%. A tu je zakopaný ten pes, ok terém novináři tak málo píšou a mluví. že se u nás zdravotnický materiál a léky nakupují přes překupníky, nezřídka spřízněné s manažery nemocnic. :-/

0 0
možnosti
H

HAD2

15. 2. 2011 10:44
Re: Peníze...

Naprostý souhls!

Jen bych dodal, že ony noční služby, které pan Okamura zmiňuje, jsou trošku něčím jiným, než se zdají být. Jistě ne ve všech případech, ale troufnu si říct, že ve většině případů ano. Ona totiž noční služba pro pana doktora znamená, že doktor v noci spí a pokud je někde nějaký problém, sestry ho jdou vzbudit.....Pokud k tomu mají dost odvahy. On takový pan doktor umí být dost nepříjemný, když nazná, že ho sestra vzbudila zbytečně.

Takže s tím oháněním se službami bych byl dost opatrný. To jen aby nezasvěcení měli trochu představu, o co jde, když si doktor stěžuje, že měl 2 noční po sobě a mezi tím ještě šel normálně do práce. To by asi byl schopen fungovat málokdo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 75180x
Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/