Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

agent_A54

13. 2. 2011 9:29
Pane Okamuro skvělý článek

I já dnes musím s lítostí konstatovat, že já hlupák jsem ty doktory odsuzoval... inu byl jsem ovlivněn masmédiema a ne dobře informován. Vše jsem si uvědomil po kauze miliard v Motolské nem., kdy mi došlo, že to samé se asi děje snad ve všech nemocnicích a že asi doktoři tomu v zásadě jen bezmocně přihlížejí... myslím, že jejich dobory by měli jen maličko poupravit kurs a tlačit více na propagaci na změnu i v tomto bodě... Ale jinak myslím, že melouchaření, čili práce na černo... by se měla spíše odsuzovat - ti lidé neplatí daně a zdravotní ani souciální pojištění, ale pak by rádi čerpaly služby státu... Vlastně takoví vyžírkové. Z pohledu onoho doktora to chápu, každý se snaží šetřit... a když ten doktor dostává málo, a potřebuje něco udělat, na co normálně nemá, sáhne po melouchařovi, ale tento jev by se měl vyskytovat co nejméně.

0 0
možnosti
EK

SirJip

13. 2. 2011 8:27
respect

RESPECT2U, Mr.Okamura! Konečně někdo chápe a správně popsal o co jde.

0 0
možnosti
MN

Ewerell64

13. 2. 2011 7:35
Konečně...

Tak to čumím, od Okamury bych tohle nečekal. Ale je to osvěžení v Té jednobarevné protidoktorské štvanici. R^

0 0
možnosti
T

Tom.Žeryk.Masakryk

12. 2. 2011 23:37
Sova senior do

To, že v systému zdravotnictví je peněz dost, je jasné...je třeba jen zacelit díry vyžrané  preparáty farmaceutických obrů. To, že lékaři zneužívají svého postavení a kolektivně vydírají veřejnost, je také jasné...každý z nich by si totiž měl položit otázku, zda za ty směšné peníze chce dělat to, co dělá nebo dělat něco jiného, případně někde jinde. Proč by slogany o potřebě mobility pracovní síly, rekvalifikace atd. neměly platit pro lékaře? Proč chtějí zachovat status quo...jen s výrazně zvýšenými platy? Tarifní systém sám o sobě je samozřejmě nesmysl, protože ohodnotí přibližně stejně talentovaného operatéra i "lékaře", který Vám předepíše antibiotika "preventivně" a 2x za sebou.  Podle mne schopný a slušný lékař, který nechtěl žít z úplatků distributorů léčiv nebo se realizovat v příbuzném oboru, musel odejít na západ od našich hranic, kde vydělá a také utratí za nezbytnosti násobek toho, co u nás. Ale proč kolem toho dělat stávky a tiskovky??? Možná, že existuje umění odejít...

0 0
možnosti
MT

tymak

13. 2. 2011 0:42
Re: Sova senior do

Ano, existuje možnost odejít. Řada především mladých lékařů každoročně odchází potichu bez humbuku. Navíc se každoročně snižuje počet studentů lékařských fakult a počet studentů, kteří nastoupí na lékařskou dráhu. A to že ted lékaři podávají výpovědi hromadně a hrozí uzavření některých oddělení, kritické stavy apod. je jen pomyslným protržením přehrady, která se nám tu řadu let nenápadně plnila.

A taky bych podotknul, že lékaři nestávkují, ale podávají řádné výpovědi s tříměsíční výpovědní lhůtou, během které by mělo ministerstvo urychleně hledat řešení (změna pracovních podmínek, nábor nových doktorů-třeba ze Slovenska,...). A to že se ministr dva měsíce tváří, že je velkej frajer, co má všechno pod kontrolou, a že doktoři to stejně zabalí, tak co bych se obtěžoval s řešením, je jen jeho chyba.

0 0
možnosti
L

lofy

12. 2. 2011 23:00
Samozřejmě nerozumím všemu,

ale myslím si.že některá srovnání jsou tady trošku zavádějící. Pokud si někdo stěžuje,že mu instalatér naúčtoval 500,-na hodinu za čištění vany,je to jen a jen jeho hloupost.Nevím jak kdo ale pokud si objednám jakoukoli službu,většinou si zjistím ceny jednotlivých firem a pak nechám zakázku udělat firmu s jejíž cenou souhlasím a na které jsme se dohodli.Takováto cena se předpokládám dá naúčtovat snad jen v Praze,ve zbytku republiky by to asi neprošlo. Dále pak nechápu srovnání platu lékaře (státního zaměstnance) s jakýmsi pneuservisem.Mně osobně se cena za přezutí čtyř pneumatik 400,- nezdá nijak přemrštěná,když si uvědomím,kolik je to práce.Dál ,živnostník,který chce provozovat např. pneuservis si musí zaplatit mnohdy nájem,elektřinu,vodné-stočné,případně plyn,musí zaplatit zaměstnance a odvody za ně i za sebe,pravidelné revize zařízení dílny.(tlak.nádrže,elektro a pod.)Samotné zařízení dílny,to jsou statisícové položky a musí se občas obměňovat .Tohle je

0 0
možnosti
L

lofy

12. 2. 2011 23:40
Re: Samozřejmě nerozumím všemu,

tohle je jen malý výčet,který určitě neobsahuje vše.Takže když si vezmu 400,-korun,zaplatím z nich daň,odečtu něco na energie a třeba amortizaci zařízení,a plat zaměstnance,moc už z oněch čtyř stovek  nezbyde. Naproti tomu je tady státní zaměstnanec tedy lékař,který přijde do práce takříkajíc s rukama v kapsách.Takový lékař, kromě svých vědomostí,nemusí nic pořizovat ze svého,narozdíl i třeba  od soukromého lékaře.Pokud ano,určitě to nebude v rozsahu zmíněného  pneuservisu . Navíc předpokládám,že je v nemocnicích o  zaměstnance vč.lékařů postaráno i co se týče zázemí,tedy stravování za výhodnější ceny a pod.

Nejsem vůbec proti tomu aby byli lékaři dobře odměňováni i když nesouhlasím s plošným tabulkovým ohodnocením,s tím přece nemůže souhlasit ani pan Okamura!

Ani vy nepatíte lidem stejně ať umí,nebo ne.Podle mne se nic nezmění,dokud nebudou nemocnice nakupovat průhledně,kontrolovatelně a hlavně bez zprostředkovatelů ať už z venčí tak i z řad zaměstnanců magistrátů a podobně.

 

0 0
možnosti
C

chigi

12. 2. 2011 13:25
Poděkování a omluva

Omlouvám se panu Okamurovi. Jeho první články a názory mě utvrdily v tom, že ani inteligentní člověk a podnikatel není schopen pochopit naše zoufalé volání o nápravu pokřivených poměrů. Při jejich četbě jsem byl frustrovaný. Vidím, že udělal na sobě velký kus práce, protože informace sháněl a přemýšlel o nich v souvislostech. Kéž by takto postupovala většina moudrých lidí, kteří nás stále odsuzují a zbytečně tak ženou vodu na mlýn mafiánům napříč celým politickým spektrem, kteří na zdravotnictví parazitují. Pane Okamuro, máte mé uznání a děkuji za Váš odpovědný přístup.  R^

0 0
možnosti
K

Kebulak

12. 2. 2011 13:07
oficiální platové tabulky (v hrubém) za 8h prac.dobu

Nástupní plat: 17340 Kč měsíčně. Po 6ti letech praxe: 20 990 Kč měsíčně. Atestovaný lékař po 6-9 letech: 22 770 - 23 630 Kč m....až nyní (ve 32-35 letech!!!) má lékař právo na příplatky v podobě přesčasů a osobního hodnocení. Os. hodnocení je jiné v každé nemocnici a v každém oboru, někde je to jen pár stovek, u těch nejnáročnějších oborů max 6tis.

Po 32 letech praxe (tedy v cca 58letech) - 29500,-

Zdroj:

http://www.tribune.cz/clanek/17589-platove-tabulky-lekare-pred-atestaci

http://www.stefajir.cz/?q=platy-statnich-lekaru

0 0
možnosti
P9

pavel 99

12. 2. 2011 13:14
Re: oficiální platové tabulky (v hrubém) za 8h prac.dobu

když byla snaha tabulky učinit "nezávazné", tak lékaři byli proti. Proč?

Mimochodem - v mnoha nemocnicích tyto tabulky neplatí.:-/

0 0
možnosti
K

Kebulak

12. 2. 2011 12:53
Po dlouhé době žádné lži o platech, děkuji!:)

A jen pro upřesněnou. Skutečnost je taková, že v naprosté většině je mladý lékař zaměstnán na částečný úvazek (např.na 0,1 úvazku), tím pádem si s ním zaměstnavatel může zametat, jak chce. Zpravidla nepracuje 8 h denně, ale od rána do večera, a to za nástupní plat 17000 hrubého, čili 13500 čistého!! Hodinová mzda tedy není kolem 100,-/h, ale cca 70,-/h. Do toho se tento mladý lékař musí ve svém volném čase vzdělávat a platit si drahé předatestační kurzy, což jsou desetitisícové položky. A jen pro porovnání, nástupní plat v Německu je 91000,-! Lékař nejsem, ale neznám jiné povolání, které by bylo takto podhodnocené. Vždyť i 15tiletí usmrkanci v mcdonaldu si vydělají víc!

A co se týče prům. platu. Je zajimavé, že ani ministr neví, kolik lékařů vlastně je, přitom prům. plat zná naprosto přesně :) pokud chcete porovnávat, porovnávejte oficiální platové tabulky lékařů za 8h pracovní dobu!

A rozumbradové, kteří tady píší své dojmy, měli by se informovat přímo u zdroje, ne jen z plátků novin.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

12. 2. 2011 12:59
Re: Po dlouhé době žádné lži o platech, děkuji!:)

0,1 úvazku jsou 2 hodiny týdně. A odbory dělají co? Tohle je jejich hlavní činnost a nepotřebují k tomu "pohřebák/sanitku".

0 0
možnosti
PK

king2010

12. 2. 2011 12:38
Pane Okamuro, nechtěl jsem, ale Vaše argumenty ...

mne donutily. Unavený lékař - jak to e odboiry dovolí nedodžení  ZP, kde se píše, že po 4 hodinách musí mít alespoň 1/2 hodiny pauzu. Samozřejmně u operace nejde přerušit práci, Ale opravdu nastupuje doktor na další operaci po více hodinách bez odpočinku ??  Nedělejte ze mne VOLA.

VY jste určitě znalec na lékovou politiku když dokáže odsoudit pana Julínka a Šnajdra !!

To jaký jste znalec v eokonomii ukazuje Váš odstavec o případu líkaře kde automechanik má na hodinu 250 Kč. Proč děláte ze sebe marchra v televizi když nevíte o čem mluvíte ?? V tomto případě by jste měl , jako člem asociace CK nabrhnou plarby za zájezdy pouze v nákupních cenách kancelářích.

Víte, byl jste mi sympatický, ale n yní, když máte ode všeho klíče, začínáte být jako někteří politici. Škoda  že z levého spektra. 

0 0
možnosti
Y

Yarda.

13. 2. 2011 8:40
Re: Pane Okamuro, nechtěl jsem, ale Vaše argumenty ...

King2010 je znalec. Dělat z něj VOLA je zbytečné - to by bylo nošení dříví do lesa.

BTW - chtip:

"Pane, kdybychom se my dva dali dohromady, tak bychom věděli všechno na světě"

"....?"

"No vy přece víte všechno na světě až na to, že jste úplnej - cenzurováno. A to vím zase já";-D;-D;-D;-D;-D;-D

0 0
možnosti
Z

zvědavec81

12. 2. 2011 12:27
pane Okamuro

Mě by zase zajímalo, o čem tak přemýšlí zaměstnanci u Vás v Japa shopu. Bez nároku na pracovní smlouvu, sociální a zdravotní pojištění, nuceni dělat víkendy atd. pochybuju, že někdo z nich někdy byl u moře a věřím, že všichni zvažují co nedat dětem k Vánocům. 

Nemůžu si pomoct, ale každý, kdo o panu Okamurovi něco ví, nemůže tuhle jeho přehlídku líbivých článků brát vážně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 75180x
Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/