Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

kluvi

30. 10. 2011 21:11
rovnosť?

Na rovnosť v zdravotníctve mám rovnaký názor ako má pan Okamura na ostatné oblasti života...totiž že to je len chyméra..

Skorumpovanosť na úrovni politickej (prečo majú potentáti a kamarádičkovia špičkovú starostlivosť a ostatní umierajú i na banality nerozpoznaný zápal plúc?) i finančnej.

Samozrejme že s tým je treba bojovať, ale bude to presne tak ako korupcia v iných oblastiach. Alebo si myslíte že korupcia v súdnictve alebo vrcholnej politike je menej zavrženia hodná či nebezpečná pre občana?

A doterajší princíp pseudorovnostárstva je úplne k smiechu. Napríklad pred 10 rokmi mi mali operovať utrhnutý skrížený väz. Na to sa použijú 2 závrtky. Jedna do holennej kosti a druhá do stehennej. V tej dobe sa v Prahe úplne bežne používali obe závrtky plastové (bioabsorbovateľné). Ich výhodou je že po pár rokoch sa vstrebajú a v prípade ďalšej operácie ich nieje potreba vyberať (často ešte pred operáciou).

0 0
možnosti

kluvi

30. 10. 2011 21:17
Re: rovnosť?

......pokračovanie: Snažil som sa

lekára presvedčiť že chcem závrtky plastové a že som ochotný si za to doplatiť (rádovo 2tisíc Kč). Bolo mi objasnené že v zdravotníctve _NEJDE_ doplatiť za nič okrem za ubytovanie a pohodlie s tým spojené. Ak by som si chcel doplatiť, tak by som si musel zaplatiť celú operáciu včítane všetkých nákladov s ňou spojenými. Od predoperačného vyšetrenia, operácie, chirurga, sestier na sále i na oddelení, následnej starostlivosti, rehabilitácií atď.

Nepríde vám to choré?

PS Pre pána Okamuru: Pozrite si do srdca a povedzte: Spoľahli ste sa pri liečbe mamy len na to čo povie lekár? Nezaujímali ste sa či je naozaj na špičkovej úrovni? Nezvažovali ste či sa nepoohliadnuť po inom, špičkovejšom? Nebol ste ochotný (alebo ste o tom nepremýšľal) si v prípade potreby za renomovanejšieho "doplatiť" (to nemusia byť peniaze...čo takto sponzorský dar?)?

????

0 0
možnosti

Lucie Paceltová

30. 8. 2011 3:34
Souhlasím.

Nejsem zdravotník, ale zdravotníci byli dlouho mými spolupracovníky v týmu. Znám je i jejich pacienty. Taky jsem byla za svůj nedlouhý život několikrát hospitalizována s celkem vážnými diagnozami, takže znám prostředí z více stran. Ještě nikde jsem nezažila opakovaně taková ponížení, jako v nemocničních zařízeních! Když jsem se nemohla bránit a bylo mi nejhůře... Vím, že tam pracují také skvělí lidé, ale ti méně skvělí se vryjí pod kůži tak, že na ně nelze zapomenout nikdy. A děsím se, že se má toto ponižování dokonce legalizovat!

0 0
možnosti

JiPot

27. 7. 2011 19:02
Nejsme stejni

Teda pan Okamura se predvadi cim dal vice. Odstavec o chrupu je dost mimo - jednak je u zubu vice, nez snad kdekoli jinde, podstatna prevence. Jsem presvedcen o tom, ze vysoke ceny za zakroky naopak "motivuji" lidi, aby se o svuj chrup starali vice, nez kdyz by zubarske zakroky byly "zdarma". Alespon u me to tak plati.

Nevidim jediny duvod, proc by tomu tak nemelo byt i ve zdravotnictvi - pozitivni motivace pro ty, kteri se o sve zdravi staraji a negativni pro ty, kteri si ho vedome poskozuji. To ze si nekdo asfaltuje cely zivot plice, protoze zmakne dve krabky denne, a po letech se leci s rakovinou, na coz mu my vsichni prispivame nemale penize, je sice solidarni, ale taky trochu zrudne. Proto nechapu, jak muzete mluvit o tom, ze jsme si vsichni rovni. Nejsme a nikdy nebudeme, zavani to komunistickou ideologii, stejne jako bezplatne zdravotnictvi.

0 0
možnosti

kluvi

30. 10. 2011 20:59
Re: Nejsme stejni

Vcelku jednoduch by som s Vami súhlasil...keby....som nemal tak hrozné zuby. Podotýkam, že som sa o ne od malička staral podľa súčasných vedomostí. Posledných  asi 25 rokov chodím každého pol roka na preventívnu kontrolu a je naozaj zriedkavo keď mi nevŕtajú nejaký zub. Plomb mám viac ako zubov...nesmierne ma to obťažuje a komplikuje živit. A to sa teraz vypráva že preventíve kontroly zdarma budú len 1x ročne......A to som NAOZAJ presvedený že sa o zuby starám. Možno nie dostatočne efektívne, ale je to výsledok i predchádzajúcej úrovne zdravotnítctva.

Čo mi odpoviete?

0 0
možnosti

hanick

25. 7. 2011 20:11
Souhlasím s Vaším výrokem - cituji:

"Jen jsem proti, aby nadstandardem byla léčba na nejvyšší úrovni. V praxi nikdo z nás nepozná co je nutné pro naše lepší zdraví. Možnost volby předpokládá, že se umím kvalifikovaně rozhodnout."

Dále opravdu silně pochybuji, že se vše spravedlivě uhlídá a nenastane typicky český vyžírkový syndrom

0 0
možnosti

bovr

24. 7. 2011 12:15
Nikdy nebude dost peněz na rovnost

Právě pro to, aby měla Vaše babička vhodnou léčbu, musí ostatní připlatit. Nikdy nebude dost financí na stále se modernizující a lékově náročnou léčbu. Rovnost v léčbě je pofiderní. Řada lidí v situaci prezidenta Havla by dávno umřela, protože má určitě jinou zdravotní péči než "obyčejný"člověk. Já jsem na svůj věk (70 let) zdravý důchodce. Přesto stojím ročně pojištˇovnu min.30 tis.Kč ročně a již nic do zdravotnictví (kromě poplatků a doplatků) neodvádím. Každý by měl povinně nahlédnout každý rok do výpisu nákladů na svoji zdravotní péči, aby poznal jak je drahá. Proto považuji za normální rozdělit péči na standart a nadstandart. Jinak nedostaneme do zdravotnictví peníze na léčbu "naší babičky". Jen prosím neargumentujme tím, že kdyby nebylo korupce, byly by peníze na zdravotnictví. Korupce byla, je a bude stále.

0 0
možnosti

MHopkirk

28. 7. 2011 19:34
Re: Nikdy nebude dost peněz na rovnost

Pane, jistěže korupce byla, je a žel asi bude stále, ale tady se přeci nejedná o nějakou obálečku nebo flašku lékaři ale o systémovou korupci (jestli se to dá tak nazvat), kde se jedná o miliony a miliardy z peněz daňových poplatníků. Já osobně věřím, že na tomhle by se ušetřit nejen dalo ale i mělo, jestli to má vůbec někam vést v tomhle státě.

0 0
možnosti

blondieee

24. 7. 2011 8:39
touhle větou

jste to u mě vyhrál Tomio: "je to jedno z mála míst ve společnosti, kde si musíme být rovni. " Karma R^

0 0
možnosti

adua

23. 7. 2011 21:52
díky

Pane Tomio, opět vám musím poděkovat za váš blog. Naprostá pravda.R^

0 0
možnosti

umeboshi

22. 7. 2011 10:47
Hm, asi to neplatí do slova

Konichiwa Tomio san,

 máte zajímavé argumenty, ale ten se zubařem v případě Japonska moc nefunguje.

 Často jsem obklopena japonskými manažery na opravdu vysokých postech a prakticky všicni mají chrup v příšerném stavu. Chápu,že když byly mladí tak ty finance neměly, ale nechápu co jim brání ted si dát ty zuby do pořádku. A ještě poznámka, Japonsko miluju, žila jsem tam několik let,  je to země mého srdce, ale nikdy sem nepochopila proč tolika lidem v Japonsku bez rozdílu na společenské postavení tak strašně páchne z pusy. 

Ok u Čínanů je to ješte mnoooohem horší

0 0
možnosti

hryhryhry

13. 8. 2011 1:45
Re: Hm, asi to neplatí do slova

!!a to patří sem do této diskuse? Tady se nebavíme o japonském zdravotniczví a pan Tomio žije tady, bože Vaše jednoduchost páchne jako agresivní skunk. Pane Okamuro, Váš blog je úžasný;-D

0 0
možnosti

Live_in_the_death

22. 7. 2011 7:43
Ve zdravotnictví je peněz více než dost

včera mě zarazila jedna alarmující informace o VZP. Tato pojišťovna a obávám se, že podobně na tom budou všechny ostatní, má příjmy z pojištění ve výši cca 179 mld. CZK, z toho jde na zdravotní péči jen 138 mld. CZK a na provozní náklady jde neuvěřitelných 41 mld. CZK, což je 23% všech nákladů. Je neuvěřitelné, že u instituce, která je jen přerozdělovatelem peněz, jsou tak vysoké provozní náklady. Další zajímavá informace je ta, že letos plánují ve VZP vydat o 2% méně na zdravotní péči v rámci úspor, ale vůbec jim nevadí, že mají v plánu vydat o 2% více na provozní náklady. Nechápu, proč zdravotní reforma nezačíná tím, že se omezí provozní náklady a díky této optimalizaci se přijde na několik miliard. Jen v jihomoravském kraji má VZP 19 poboček, z toho v Brně a v blízkém okolí do kruhu 20 km jich je 11!!!!! Tady jsou ty možnosti úspor. Dále nechápu, proč se u nás nezavedou pravidla, která jsou v okolních zemích a jsou s nimi velké zkušenosti třeba takové Německo.

2 0
možnosti

SID09

22. 7. 2011 8:06
Re: Ve zdravotnictví je peněz více než dost

Odložení politikové, kteří plnily stranické pokladny ze státních peněz,  musí také z něčeho žít. VZP je ideálním odkladištěm. ;-D!!

0 0
možnosti

LLook

21. 7. 2011 23:22
Zuby

Rozhodování mezi zuby a taškou jídla je jasné, jenže ono i v případě méně bohatých lidí jde častěji o rozhodování mezi zuby a gelovými nehty, nebo mezi zuby a cigaretami, nebo ještě hůř - rozhodování mezi zuby a splátkou zbytečné půjčky...

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 75180x
Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/