Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Skutečná demokracie, tenhle termín informovaná část veřejnosti moc dobře zná z webových stránek krajní pravice. Náhodička? Rv

0 1
možnosti

J82a37n 65K80o33z38á67k

24. 6. 2013 12:07

U nás přímá demokracie nemá cenu vzhledem ke snadné ovlivnitelnosti voličstva laciným populismem. Zaveďte přímou demokracii a nedostanou se do vlády ti schopní, ale ti co se nejvíce zalíbili lidem. Pak už bych se vůbec nedivil, kdy by se do politiky dostali lidé jako Karel Gott, Jaromír Jágr a jiní, které lid miluje, ale kteří o politice nemají ani páru.

0 1
možnosti

To máte pravdu. Jenom ne v tom, že se tam nedostanou ti schopní, tedy že dnes tam jsou ti schopní. Oni tam totiž jsou dneska ti všehoschopní a to je snad horší než populista. A jinak, vy si najivně myslíte, že takové volby v USA nejsou obyčejná show, jenom mediální kampaní ovlivněný dav? Prostě žijeme v takové společnosti, tak složené. Vládnutí má být vůlí voličů, ne vůlí zvolených chamtivců.

1 0
možnosti

TGM taky prohlasil, ze prehnana demokracie je holy nestesti.  Neco na tom bude, protoze on nebyl mafioso a s lidma to myslel dobre. Prosadit dobrou vec taky neni vzdycky jednoducha zalezitost - Masarykovi se to povedlo a CSR se dostalo tenkrat na nejvyzsi uroven. V principu by nebylo tezke, okopirovat nektere zavedene, vyzkousene, uspesne... systemy, zakony a pod., jak to funguje  jinde  uspesne zahranici, ale to by se asi musel znovu narodit TGM :-)

0 1
možnosti

Pan senátor Okamura je můj kůň. Mluví mi z duše. A kdo je proti němu, tak se bojí lidí, bojí se referenda. Nevěřím, že lidé v referendu by se rozhodli špatně, jak říkají někteří politici. Také odvolatelnost, trestní odpovědnost politiků je nutná. Současný politický systém je překonaný, je nutno ho nahradit novým.Pan Okamura má můj hlas! A když ho budou současní politici hanit, tím spíše mu dám hlas.

1 1
možnosti

Pane Hruby, v poslednich volbach do poslanecke snemovny jsem dostal 32 hlasovacich listku. Jeden listek, jedna strana. Mel jsem moznost si vybrat jeden listek, tam jsem mel moznost zakrouzkovat 4 kandidaty s te strany, kteri se mi zamlouvaji nejvice a vhodit tento listek do urny. Volil jsem, podle meho "bublinu" a do parlamentu se dostali i lide ktere jsem nechtel. To bylo vse. Pri prime demokraticke volbe, si vyberu jedno jmeno a to volim. Kdyz  muj kandidat dostane vetsinu od ostatnich volicu, mame pracovnika v parlamentu, ktereho muzeme pozorovat, co pro nas za to volebni obdobi udela. Priste, bude-li dobry si ho zvolime znovu a kdyz byl spatny, tak pujde od valu. Perfektni demokracie pro mne. Co vy na to?

2 0
možnosti

Každý článek pana senátora Okamury je naprosto konkrétní, poukazuje na chyby a následně ukazuje jak příslušné nešvary řešit. Kdo chce, tak vidí jasný cíl jak lze začít budovat skutečnou demokracii. Na rozdíl od předchozího diskutujícího jsem přesvědčen, že jeho návrhy jsou plně konstruktivní. Kdo chce něco pro to udělat, tak ať jde v příštích volbách volit ta občanská sdružení, která budou mít přímou demokracii ve svých programech. Jedno takové sdružení už vzniká, je to Úsvit přímé demokracie, je ale potřeba, aby se do jeho čela postavil pan senátor Okamura. Pokud tomu tak bude, tak už dnes vím,  koho budu volit. Zde je také potřeba, aby tato sdružení byla zakládána v celé naší republice.

3 1
možnosti

Zajímavá diskuse, která vždy sklouzne jinam než k vlastní zodpovědnosti. Přímá demokracie je o zodpovědnosti každého jednoho zejména k sobě samému.

Současný systém jde formou skupinové zodpovědnosti, neodvolatelnosti a beztrestnosti.

Ale vždy je to o lidech. Bohužel dnes o volených nikoliv o voličích.

Proto apeluji na Vaše já. Co děláte aby se tento marasmus neprohluboval? A podotýkám že účast ve volbách, které nic neřeší, není konstruktivním řešením.

0 1
možnosti

Poslední referendum o kterým jsem kecal se švýcary bylo o stavbě mešit na Území Švýcarska. více zde: http://zpravy.idnes.cz/svycari-v-referendu-zakazali-stavbu-minaretu-v-zemi-fy9-/zahranicni.aspx?c=A091128_181224_zahranicni_ipl

Budeme dokola vše zpochybňovat nebo si zadáme jasný cíl ? [>-]

3 1
možnosti

Někteří diskutjící se zde zabývají úmyslně tématem, zda zvolí volič v přímé demokracii lépe nebo hůře než v současném systému. Ale o tom to přeci není, to je jenom jeden prvek vytržený z kontextu. Samozřejmě zvolí podle svého vědomí a svědomí, jako dnes, ale s šancí, že toho člověka třeba i zná. Ale nyní přichází to nejdůležitější a zásadní. Má opravný a kontrolní prostředek, referendum a odvolatelnost, který dneska naprosto neexistuje a proto se politici chovají tak jak se chovají, tedy oligarchicky, diktátorsky. Ale právo si myslet, že je přímá demokracie hloupost, nebo že na to národ mentálně nemá, má každý. O tom přímá demokracie je a rozhoduje skutečná většina či skutečná menšina. Ne zastupitelská.

6 0
možnosti

Dávám karmu jsem pro přímou demokracii s referendem. R^Podle mého názoru to je jediná možnost, jak se dostat z tohoto marazmu. Pokud by bylo např. referendum o církevních restitucích, nemohly by tyto projít v takovém rozsahu. /podle novináře Klímy, spisovatelky Procházkévé, režiséra Trošky atd. nejsou opodstatněné a 80 procent národa je proti/ Stávající politici jsou proti přímé demokracii a snaží se všemožně vystupovat proti , je to pochopitelné, nemají zájem, aby to v našem státě fungovalo, jak má, takhle se lépe odklání, tuneluje, rozkrádá. [>-]

4 1
možnosti

Troška odborník na církevní restituce...to je problém přímé demokracie, nemohou roznodovat lidé, kteří neví nic k tématu o kterém by měli rozhodovat.

2 5
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 75180x
Mám moravsko-japonsko-korejský původ (maminka pochází z Bystřice pod Hostýnem ve Zlínském kraji, tatínek z Japonska), žiju více než 35 let v České republice a žil jsem v dětství také necelých 10 let v Japonsku. Jsem zastáncem přímé demokracie, tedy systému přímé odpovědnosti politiků vůči občanům a zároveň větší možnosti přímého zapojení občanů do ovlivňování veřejného dění. Jsem předsedou parlamentního Hnutí Svoboda a Přímá demokracie (SPD) www.spd.cz https://www.facebook.com/hnutispd

https://www.facebook.com/tomio.cz

https://twitter.com/tomio_cz

www.tomio.cz

http://www.japafoods.cz/